fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la romanul „Alunecare”, de Jill Hathaway

„Nu mă pot obişnui să privesc prin ochii altcuiva. Este ca şi cum fiecare om vede lumea printr-un hublou diferit. Partea dificilă este de a vedea cine este persoana respectivă. Este ca alcătuirea unui puzzle – ce văd, ce aud, ce miros… Totul poate fi un indiciu”.

  • alunecareCarte publicata in 2015 la RAO
  • Data aparitiei: Mai 2015
  • Traducator: Andra Agafitei
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 224
  • Cumpara cartea cu reducere

Personajul Vee (Sylvia) Bell are un secret covârşitor: diagnosticată cu narcolepsie, nu adoarme în timpul crizelor, ci alunecă în interiorul altor persoane şi le trăieşte experienţele din interior. Povestea este centrată pe momentul în care Vee, intrată în mintea altcuiva, îl „vede” pe acest altcineva comiţând o crimă care este apoi catalogată „din exterior” ca fiind sinucidere. Vee devine disperată să dezvăluie adevărul.

Ştie pentru că a fost acolo. Dar cum să fie crezută? Porneşte spre aflarea şi demonstrarea adevărului de la atingerea unui obiect pe care criminalul l-a atins la rândul lui. Nu poate spune ce ştie, aşa că „se strecoară” în mintea fiecărui suspect: prietena Amber Prescott, care voia „s-o pună pe Sophie la locul ei”, un alt amic, Rollins, cam ciudat şi cam gelos, un professor pe nume Golden, …

Lucrurile se complică atunci când intervine o altă crimă. Vee începe să creadă că sora ei Mattie poate fi următoarea victimă şi începe „alunecarea” în alţi şi alţi oameni. Descoperă secrete despre prieteni, profesori, membri ai propriei familii. Ceea ce va descoperi despre tatăl ei se dovedeşte foarte important în ecuaţia poveştii.

Intrarea personajului central în minţile altora creează un suspans foarte captivant pentru cititor. Este o plajă imensă de dezvăluire a tuturor tipurilor de caractere, de acţiuni, de moduri de a gândi. Mai mult, autoarea reuşeşte să capteze mediul viu, contrastant şi plin de emoţii de tot felul al liceului, cu schimbările de loialităţi, cu clicile, violenţa şi micile istorii amoroase. Pe acest fundal se accentuează teme ca graviditatea la vârsta adolescenţei, problemele de nutriţie, consumul de stupefiante, bolile mintale, instabilitatea emoţională, sinuciderea şi infracţiunea (postarea de poze indecente pe internet, violul etc). Un alt atu al cărţii este explorarea de către Hathaway a relaţiilor dintre oameni diferiţi, din generaţii diferite – familie, prieteni – întărind, pe de o parte, complotul, iar pe de altă parte relevând tabloul vieţii de zi cu zi în toate detaliile lui complexe.

„Alunecare” se dovedeşte o lectură interesantă, intrigantă chiar. Personajul central este excelent conturat, cu atât mai mult cu cât este vorba despre un debut al autoarei; interacţiunile sunt expuse în linii clare, chiar dacă reţeaua de intrigi este complicată, iar personajele secundare susţin cu brio evoluţia centrală a naraţiunii, dând profunzime şi veridicitate unei lumi care reprezintă o antecameră a lumii adulţilor, cu toate defectele şi efectele ei. „Alunecare” este o carte excelentă pentru un anume public.

„Hathaway debutează cu un thriller paranormal care duce conceptual de empatie la un alt nivel”, notează „Publishers Weekly”.

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu Libertatea: "Un dans cu un duce" de Tessa Dare

Next Article

Lista Anutei: Zece carti perfecte pentru cei mici

Related Posts

Total
0
Share