fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: “Legaturi primejdioase”, de Choderlos de Laclos

legaturi-primejdioaseCartea “Legături primejdioase” este scrisă de Pierre Choderlos de Laclos şi prezintă un lung şir de evenimente care au avut loc într-o societate a marii burghezii franceze. Probabil că, dacă aceast roman nu ar fi fost compus numai din scrisori, şi-ar fi pierdut din farmec, din accesibilitate, dar şi din mister, necesare pentru persuadarea şi motivarea publicului, având în vedere lipsa dialogului ca mod predominant de expunere.

Acţiunea se petrece în Franţa, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când societatea, chiar dacă, din exterior, pare a se baza pe anumite reguli stricte, pe anumite valori morale, o societate superioară celorlalte, din interiorul ei se pot observa cum au loc tot felul de intrigi, de capcane, de comploturi. Cine este prins în centrifuga sentimentelor (între ură, iubire, speranţă, prietenie, gelozie, trădare) reuşeşte să scape din ea ori învingător, ori învins, doar în alb sau în negru, fără tonuri de gri:

Marchiza de Merteuil: În final, se aplică un singur principiu: câştigi sau mori.

Vicontele de Valmont: Aşadar, da sau nu? De tine depinde, desigur. Mă voi limita să remarc că un răspuns negativ va fi interpretat ca o declaraţie de război. Un singur cuvânt, atât trebuie.

Marchiza de Merteuil: Bine. Război!”

Personajele care joacă rolurile de păpuşari, în mâinile cărora se află sforile, Vicontele de Valmont şi Marchiza de Merteuil, prieteni, amanţi, iubiţi, cei care hotărăsc soarta altor personaje precum doamna De Trouvel, Cecile de Volanges, cavalerul Danceny, au un deznodământ tragic, deoarece aceştia devin rivali când planurile li se schimbă, şi acţionează pe cont propriu, din răzbunare.

În roman apar „homo ludens” având în vedere prezenţa jocurilor, atât la nivel psihologic, din punct de vedere emoţional, cât şi pe plan erotic, jocul seducţiei, jocul privirilor, al atingerilor. Complexitatea acestora, trecerea de la o etapă la alta, de la ideile, concepţiile unui personaj, la altul, îţi menţin atenţia vie pe toată durata schimbului de scrisori.

În opinia mea, în societatea de astăzi încă mai au loc asemenea „legături primejdioase”, între prieteni, între cunoştinţe, iar în unele cazuri, chiar şi în cadrul unui grup restrâns precum familia. Chiar dacă nu se mai realizează comunicarea între persoane prin intermediul scrisorilor, cele care pot fi uşor de găsit şi citit, pierdut, ars etc., în ziua de astăzi, existând mai multe moduri de socializare, datorită tehnologiei avansate, există şi mai multe posibilităţi de a face rău.

După parcurgerea acestei cărţi, am vizionat şi filmul, şi chiar dacă este o interpretare foarte bună a „literelor moarte, dar vrăjite”, pe baza imaginilor, m-am bucurat că am citit prima dată romanul, şi apoi l-am văzut în imagini, deoarece am avut posibilitatea de a fi şi regizor, nu numai cititor şi spectator.

Vă invit cu drag să descoperiţi „comoara ascunsă” din această carte, nu numai din punct de vedere cantitativ, dar şi calitativ.

Ana-Maria Podariu

 • [arrow_list]
  • Carte publicata in 2008 la Editura Litera
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 107×177
  • Numar pagini: 556
  • ISBN: 973-675-114-7
  [/arrow_list]

Cartea o puteti cumpara cu reducere de aici.

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Nasturel", de Don Freeman (Editura Cartea Copiilor)

Next Article

Top 15 noutati Editura Trei ce vor fi prezentate la Gaudeamus 2013

Related Posts

Privacy Preference Center

  Total
  1
  Share