fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Iluziile care ne patronează („Mala Strana”, de Jan Neruda)

Un cartier considerat de vis, liniştit, aerisit, tăcut, este de fapt o lume plină de dedesubturi complicate. Naivul personaj dr. Krumlovsky, avocat aspirant cu perspective, vrea să fugă din centrul oraşului Praga, dominat de lumea pestriţă a spectacolelor. „Am o idee genială, pentru care îmi vine să mă pup singur: mă mut în Mala Strana, seninul şi poeticul cartier cu vecini care stau cu nasul în cărţi”… Naiv într-adevăr, după cum povesteşte mai departe Jan Neruda.

  • povestiri-din-mala-stranaCarte publicata in 2015 la Curtea Veche
  • Colectia Byblos
  • Traducator: Lia Toader, Dragos Vranceanu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 127×270
  • Numar pagini: 320
  • ISBN: 978-606-588-812-8
  • Cumpara cartea cu reducere

Krumlovsky devine mai implicat în vieţile vecinilor decât şi-ar fi imaginat şi decât şi-ar fi dorit vreodată. Comploturile şi încurcăturile, precum şi infracţionalitatea se ţin lanţ, iar în cluburi domnesc jocurile ilegale de cărţi, armele de foc şi persoanele rău famate. „Mintea mi-e plină de figurile vecinilor mei”, mărturiseşte bietul avocat, care visase să-şi găsească liniştea aici, dar ajunge… să se bată în duel. În orice caz, aici mereu se întâmplă câte ceva.

Este, totuşi, secolul XIX, iar satisfacţia de sine a burgheziei lasă loc frecvent fermentului schimbărilor… chiar dacă la nivel micro. De pildă, doi beţivi care s-au certat pentru aceeaşi femeie sfârşesc prin a deveni cei mai buni prieteni; o înmormântare este întreruptă în momentul în care dr. Spoiler, care de fapt nu este medic, anunţă cadavrul ca fiind… viu. Acestea şi încă altele de aceeaşi savoare sunt felul lui Neruda, vesel sau trist, de a spune că iluzia domneşte în viaţa tuturor.

Personajele sale sunt rupte din viaţa care este descrisă fără menajamente, jurnalistic aproape, mai puţin poate gustul care rămâne în urmă, diferit pentru fiecare cititor. Şi asta pentru că această colecţie pestriţă de povestiri lasă spaţii imense de manevră percepţiei lumii pe care o abordează. Cele 13 povestiri din care este alcătuită sunt doar aparent fără legătură, întrucât personajele migrează dintr-o naraţiune în alta pentru a demonstra un punct de vedere al autorului. Acţiunile lor capătă astfel consecinţe prelungite în timp şi spaţiu, Neruda demonstrându-şi în acest fel capacitatea de a se situa pe poziţia celui care abordează actualitatea ca un ziarist, dar o judecă precum un activist, un spirit viu al epocii.

De mai bine de 500 de ani, stilul baroc a învins în acest celebru cartier praghez. Palatul Wallenstein şi bisericile somptuoase din zonă atrag turiştii ca un magnet şi în acest debut de mileniu trei. Unul dintre reperele majore ale faimei este, fireşte, opera lui Neruda. De altfel, una dintre străzile cartierului Mala Strana îi poartă numele marelui scriitor.

Dacă vrei să citești cartea îți recomand să o cumperi de aici. Are o bună reducere, dar și transport gratuit.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Finala Concursului "Humanitas in licee"

Next Article

Carti ieftine: 50% reducere la toate titlurile RAO

Related Posts

Total
0
Share