fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

În spatele uşilor închise („Marile minciuni nevinovate”, de Liane Moriarty)

Soţi vechi şi soţii noi, copii adolescenţi turbulenţi, adulţi care plătesc preţul ascensiunii sociale, la fel de acerbă într-o comunitate mică şi idilică aşa cum este într-un mare oraş sau într-o corporaţie gigant. Aceasta este povestea din „Marile minciuni nevinovate”, o carte a trădărilor de fiecare zi.

Jane, o mamă (prea) tânără, este tot pe drumuri de când s-a născut fiul ei în vârstă de cinci ani. Socotind că este momentul să se oprească, găseşte micul oraş Pirriwee irezistibil de primitor. Reuşeşte să-şi facă şi două prietene de soi. Madeline este o forţă locală, amuzantă, pasională, care ţine minte totul şi nu uită pe nimeni. Fostul ei soţ s-a recăsătorit, iar fiica lui cu cea de-a doua soţie este în aceeaşi grupă la grădiniţă cu fiica ei.

În plus, are şi o fată adolescentă care l-a ales (afectiv) pe tată. Iar Celeste este atât de frumoasă, încât lumea se blochează şi cască gura când o vede. Are doi băieţi gemeni care tocmai încep şcoala şi este decisă, împreună cu soţul ei, să devină familia numărul unu a comunităţii. „Regalitatea” vine cu un preţ care se dezvăluie pe parcursul lecturii. Cele două femei care o iau sub aripa lor ocrotitoare pe Jane (deseori confundată cu dădaca propriului copil din pricina tinereţii ei) au aparent vieţi perfecte. Dar…

Un mic incident care-i implică pe copiii acestor femei aruncă totul în aer. Minor la început, acesta se tot umflă, alimentat de comentarii şi zvonuri. Crede cineva că se termină în lacrimi? Nu. Se termină în ucidere…

Cartea „Marile minciuni nevinovate”, scrisă de Liane Moriarty este o perspectivă complexă asupra eternului subiect al terorizării copiilor de către copii la şcoală, asupra efectelor zvonurilor şi este o poveste amplă despre violenţa domestică. Uneori există accente de umor, dar autoarea nu se dă înapoi de la a descrie în tuşe severe bătaia pe care o încasează o nevastă, un viol într-un hotel sau răutăţile fără leac şi fără motiv care pot exclude o mamă şi pe copilul ei dintr-o comunitate. „La început nu am pornit la a scrie o carte despre violenţă, dar când am terminat-o şi am privit înapoi, mi-am dat seama că asta este de fapt; un roman al agresiunii sub toate formele, de la bârfă la ticăloşie până la spectrul violenţei domestice.

Am avut două momente de inspiraţie: mi-am văzut o prietenă scriitoare cum a devenit obsedată de întrebarea care este cel mai potrivit colier pentru o serbare şcolară, iar al doilea a fost povestea unei prietene care mi-a relatat că fiica ei a venit de la şcoală cu urme de muşcături pe braţe, pe care, la insistenţele mamei, a dezvăluit că şi le făcuse singură. Apoi am mai auzit la radio intervenţia unei femei care povestea cum tatăl ei îi abuzase mama ani la rând, astfel încât şi când a ajuns femeie în toată firea se ascundea sub pat când mergea în vizită şi cei doi începeau să se certe”, spune Liane Moriarty despre reperele de la care a pornit „Marile minciuni nevinovate”, o carte ce s-ar putea dovedi încă un success în dreptul numelui autoarei.

Cumpara cartea „Marile minciuni nevinovate” de aici: eMAG / Elefant / Libris

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Marea şi civilizaţia. O istorie maritimă a lumii", de Lincoln Paine

Next Article

Reduceri de pana la 86 la cartile Editurii Polirom (doar azi, 9 iulie 2015)

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
0
Share