fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: Mica enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi

Mica Enciclopedie IKIGAI

Mica enciclopedie Ikigai – metoda japoneza de descoperire a scopului in viata.

Am auzit foarte multe lucruri demne de laudă despre japonezi, știam că sunt un popor echilibrat, atent, disciplinat, punctual, care a prosperat de-a lungul timpului datorită tuturor acestor caracteristici. Mai credeam despre ei că sunt persoane reci care se supun regulilor și pentru care onoarea este mai presus de orice, nicidecum nu mi-am imaginat că există un cuvânt în vocabularul lor care să desemneze „plăcerile și înțelesurile vieții. Cuvântul este compus din iki (a trăi) și gai (motiv).” (Mogi, p. 13).

Citind cartea lui Ken Mogi, Mica enciclopedie Ikigai, am descoperit acest termen care desemnează bucuriile vieții, iar acestea variază de la cele mai mici împliniri pe care le simțim zilnic, până la îndeplinirea obiectivelor individuale sau a marilor reușite personale sau profesionale.

Ken Mogi ne spune că ikigai poate avea legătură cu locul de muncă, cu hobby-urile fiecăruia, cu viața personală, cu orice ne aduce o satisfacție cât de măruntă.

Astfel, am aflat că ikigai se bazează pe cinci piloni principali:

„Pilonul 1. Începutul cu pași mici
Pilonul 2. Eliberarea sinelui
Pilonul 3. Armonia și sustenabilitatea
Pilonul 4. Bucuria lucrurilor mărunte
Pilonul 5. A fi aici și acum” (Mogi, p. 7).

Pe parcursul cărții, acești piloni sunt exemplificați prin intermediul unor povești de viață ale anumitor persoane, dar și făcând referire la tradiția și cultura japoneză care au fost conservate până astăzi. Autorul prezintă concepte precum kodawari sau qualia care sunt și ele în strânsă legătură cu ikigai. Ambii termeni nu sunt foarte ușor de înțeles sau de explicat într-o altă limbă deoarece sunt strâns legați de cultura și traiul japonezilor.

Ken Mogi încearcă să îi definească astfel:

Kodawari reprezintă un standard personal pe care individulîl respectă cu obstinație. De multe ori, dar nu întotdeauna, se folosește cu referire la standardul de calitate sau la profesionalismul pe care îl are un individ. Este o chestiune esențialmente personală și este o manifestare a mândriei pe care o are cineva față de ceea ce face. Pe scurt, kodawari este un mod de a face lucrurile în care se acordă o grijă extraordinară detaliilor foarte mici. Dintre cei cinci piloni ai ikigai, kodawari îl reprezintă pe primul, începutul cu pași mici, fără ca efortul să fie neapărat justificat de vreun plan măreț.” (Mogi, p. 39).

„Termenul se referă la proprietățile fenomenologice ale experienței senzoriale: roșeața roșiilor, parfumul trandafirului sau răceala apei sunt toate exemple de qualia. Cum se naște qualia din activitatea neuronilor din creier reprezintă unul dintre cele mai mari mistere nerezolvate din neurologie și, la drept vorbind, din întreaga știință. Nimic nu ne incită mai tare ca un mister adânc. Dacă mănânci o căpșună (nu neapărat un costisitor fruct perfect de la Sembikiya), obții o anume gamă de qualia, care probabil te va face să simți plăcere. Iar această plăcere este egală cu misterul vieții.” (Mogi, p. 61).

Concluzie

Mica enciclopedie Ikigai este o carte din care aflăm foarte multe despre cultura și viața japonezilor, însă aflăm mai ales despre faptul că uneori ne pierdem în obiective prea mari și nu vedem lucruri mici și minunate care ne provoacă plăcere și bucurie sau, invers, ne concentrăm prea mult pe detalii și nu putem vedea imaginea de ansamblu.

Oricum ar fi, Ken Mogi a făcut o treabă foarte bună explicând acest concept și făcându-l accesibil oricui. Mi-a plăcut modul în care autorul îmbină știința cu lucrurile cotidiene și cum ne îndeamnă să ne găsim fiecare propriul ikigai.

Ikigai […] Este legat de descoperirea, definirea și aprecierea acelor plăceri care înseamnă ceva pentru tine. Nu contează dacă nimeni altcineva nu înțelege acea valoare anume, deși, după cum am văzut din povestea lui Ono și vom vedea și mai departe în această carte, dacă-ți urmezi bucuriile personale în viață obții, de multe ori, recompense de ordin social. Îți poți descoperi și cultiva propriul ikigai, îl poți dezvolta discret și treptat, până ce, într-o bună zi, va da roade foarte originale.” (Mogi, p. 21).

Cartea Mica enciclopedie Ikigai, de Ken Mogi poate fi comandată cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia.

Alina Vladoi
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Copiii preferă cărțile care explică lumea

Next Article
reduceri

Sute de cărți cu reduceri de până la 90%. Doar în acest weekend

Related Posts

Total
0
Share