„Începea să calculeze în mintea lui din momentul în care se trezea. Făcea calcule la volan, în sufragerie sau când stăteam noaptea în pat”, se plângea cea de-a doua soţie a lui Richard Feynman în ziua când divorţa de marele fizician.
- Carte publicata in 2015 la Humanitas
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Stiinta
- Traducator: Anca Florescu-Mitchell
- Tip coperta: Brosata
- Format: 130×200
- Numar pagini: 280
- ISBN: 978-973-50-4843-3
Richard Feynman a fost unul dintre cei mai influenţi fizicieni ai secolului XX, un geniu premiat cu Nobel, un pionier al profesiei. Este personajul principal al cărţii „Omul cuantic”, în care autorul Lawrence M. Krauss, om de ştiinţă la rându-i, încearcă să surprindă o personalitate copleşitoare. Câteva repere: de la vârsta de 20 de ani Feynman a fost parte activă a proiectului „Manhattan”, implicat direct în producerea de bombe atomice, iar în timpul liber spărgea codurile seifurilor ofiţerilor superiori la locul de desfăşurare al proiectului, lăsând în urmă bilete prin care îşi afirma succesul. Prima lui soţie murea de tuberculoză la doar doi ani după căsătorie, lăsându-l pe Richard distrus şi cinic. Începea o goană după femei care l-a transformat într-un seducător de calibru, axat mai degrabă pe cantitate. În tot acest timp, aşa cum a constatat şi cea de-a doua nevastă, care l-a părăsit rapid, a rămas şi omul cifrelor. Cunoştinţele sale de fizică şi matematică nu au contribuit doar la bombe atomice, ci au stat la temelia electrodinamicii cuantice, teoria care demonstrează cum interacţionează lumina şi materia.
După îndelungi peregrinări, Feynman s-a aşezat la casa lui ,devenind un familist convins. S-a recăsătorit, a avut un copil şi a rămas în sânul unei familii până la capătul vieţii. Această stabilitate pare să-l fi făcut prolific, întrucât a publicat fără încetare studii care astăzi sunt considerate capitale pentru lumea computerelor şi a nanotehnologiei. „Energia sa remarcabilă, intuiţia sa în profesie, genialitatea lui nativă îl făceau demn de orice podium”, notează admirativ Krauss. „A fost poate cel mai mare calculator uman care a existat vreodată”, arată şi matematicianul Stephen Wolfram, care adaugă că Feynman lua o problemă, umplea pagini de calcule pentru rezolvarea ei, obţinea răspunsul corect, apoi se reîntorcea să afle de ce rezultatul fusese atât de evident. De remarcat că aceste exerciţii de virtuozitate matematică se petreceau deseori în baruri de striptease, întrucât geniul afirma că „acolo se poate concentra cel mai bine”.
Cartea „Omul cuantic” este aşadar o incursiune în lumea geniilor. Între atâtea personalităţi contemporane care îşi asigură o publicitate agresivă nefăcând altceva decât să dea sfaturi diluate complexaţilor acestei lumi, evocarea unor asemenea capacităţi care cu adevărat au dus lumea mai departe este mereu binevenită.
Cartea o poți cumpăra și online, cu reducere, de la elefant, libris sau eMAG.
Roxana Ichim