Despre Pacienta tăcută, cartea lui Alex Michaelides, am vorbit puțin în acest articol, atunci când a fost lansată de Editura Litera. Astăzi revenim cu o frumoasă recenzie la o cartea care ne-a plăcut mult. lectură plăcută!
Orice crimă este oribilă, dar parcă ramificațiile din Pacienta tăcută duc suspansul la extrem. Este, de altfel, și explicația succesului cărții lui Alex Michaelides, care include în complot o femeie captivă în propria minte și un terapeut suficient de experimentat și de pasionat încât să-și dorească să-i afle secretele. Așadar, un thriller psihologic în toată regula și după toate regulile, gen captivant, în mare vogă într-o lume în care violența este la ordinea zilei și rutinează, rutinează, rutinează…
O femeie este condamnată pentru că și-ar fi ucis soțul. Lângă ea, un psiholog care a decis să determine dacă acesta este adevărul. Imediat, pentru cititor, intervine îndoiala și apar întrebările: Așa să fie? Justiția umană este sigură? Se poate condamna o persoană fără umbră de îndoială când nu este limpede motivul pentru care a ucis?
Pentru un roman de debut, este notabil faptul că Michaelides poate stăpâni perfect arta gradării literare. Povestea pare simplă și este mânuită magistral din construcția de fraze. Scriitorul introduce întorsăturile exact atunci când trebuie și unde este nevoie pentru ca atenția cititorului să se îndrepte în „ochiul furtunii”. Edificiul supus asaltului destinului este construit din personaje, iar acestea sunt „proiectate” cu o forță subtilă și cu grade diferite de versatilitate. Iar prin sufundări repetate în mentalul unui om, unde pot sălășlui umbre aproape imposibil de estimat, derularea narativă devine cvasi-hipnotică.
Undeva, viața Aliciei Berenson, faimoasă artistă căsătorită cu un fotograf de modă la fel de celebru, este perfectă. Cei doi trăiesc fericiți în cea mai bună zonă a Londrei. Într-o seară, soțul Aliciei, George, se întoarce de la o sesiune foto, iar consoarta îl împușcă de cinci ori în plină figură, apoi nu mai scoate un cuvânt. Refuzul celebrității de a nu mai vorbi transformă incidentul casnic într-o poveste publică întoarsă pe toate părțile, care aprinde imaginația oamenilor și o aruncă pe „pacienta tăcută” în acel gen de notorietate fulminantă în care s-au specializat atâtea mass-media. În treacăt fie amintit, una dintre urmări este creșterea „până la cer” a prețului picturilor semnate de presupusa asasină…
De partea cealaltă, Theo Faber este un psiholog criminalist care așteaptă de ani de zile provocarea unui astfel de caz. Determinarea cu care dorește să afle de ce Alicia și-a împușcat iubirea vieții este un demers către clarificarea propriilor motivații psihologice în numele cărora o analizează pe făptașă. Exact căutarea adevărului propriu în spatele descâlcirii minții altcuiva este genul de întreprindere care poate să consume total. Bifurcația spre nișele infernale ale minții cuiva care este considerat „normal” în societate, expuse în paralel cu ale cuiva care a comis un asasinat, face forța acestei povești care s-a poziționat deja în topul thrillerelor apărute de la începutul acestui an. În esență, Michaelides reușește să ia o premisă simplă și s-o transforme într-un construct narativ mult superior sumei părților componente.
Cartea Pacienta tăcută, de Alex Michaelides poate fi cumpărată cu reducere de la Libris, Cartepedia sau Elefant.