fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Creionări magistrale („Piatra Lunii”, de Wilkie Collins)

Într-un recent clasament al celor mai bune cărţi ale lumii, „Piatra Lunii” figurează între primele 20. Nu este întâmplător: Wilkie Collins a creat un clasic poliţist folosind inteligenţa şi detaliul, nu spectaculosul ieftin şi violenţa excesivă.

  • piatra-luniiCarte publicata in 2015 la Corint
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Data aparitiei: Mai 2015
  • Traducator: Lidia Gradinaru
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 512
  • ISBN: 978-606-8723-04-4

Cartea este un amestec strălucit între realitate şi misticism, eternul mix care îşi pune amprenta asupra omenirii de când este ea. Considerată piatra de temelie a genului în literatura britanică (şi, aşa cum rezultă din clasamentul amintit, şi în cea mondială), cartea era semnalată chiar de la apariţie de către TS Eliot ca fiind „prima, cea mai amplă şi mai bună carte englezească modernă de investigaţii”. Unii au mers chiar mai departe, considerând-o „cea mai bună carte poliţistă scrisă vreodată”, care contină să inspire şi azi.

Romanul are toate reperele unei poveşti „detectivistice”: o infracţiune misterioasă se petrece într-o reşedinţă englezească de provincie; se reuneşte un grup mare de suspecţi, toţi cu mijloace, motive şi ocazii; un investigator delăsător vine cu o soluţie superficială (este antologică, de altfel, preocuparea lui constantă pentru… trandafirii englezeşti şi grădinărit pe parcursul investigaţiei), apoi un personaj extern inteligent pune cap la cap în mod genial o serie de inicii, pentru a rezolva cazul… după un an.

Naraţiunea este plină de farmec şi de tensiune, povestea are miez şi mesaj, iar detaliile epocii s-au dovedit nepieritoare. Fiecare amănunt al complotului care se derulează în jurul furtului unui diamant renumit, „Piatra lunii”, este legat de drama Indiei imperiale. Factorul indian umple povestea de accente exotice, misterioase, dându-i amplitudine şi profunzime. Concret, „Piatra lunii” este dăruită unei tinere de către unchiul ei, care o furase prin crimă dintr-un templu indian. Lăcomia aduce în jurul diamantului un înglodat în datorii care dopează cu laudanum un tânăr prezent la conac – iubirea fetei cu pricina – care fură piatra fără să ştie că a făcut asta şi o pune în mâinile infamului complotist, care o primeşte fără să fi comis, concret, nimic. Cum să scoţi adevărul dintr-o astfel de reţea de iţe? Tânăra îi ia apărarea iubitului ei, dar cu preţul întreruperii relaţiei, diamantul dispare o vreme pentru a reapărea în mâinile unui cămătar care este ucis, iar trei preoţi indieni deghizaţi în saltimbanci cutreieră Anglia cu o singură misiune: de a pune piatra la locul ei pe fruntea unei statui din templu.

Cartea lui Collins nu este doar o reuşită poveste poliţistă; această calitate singură nu i-ar fi asigurat o asemenea poziţionare în literatura mondială. Este şi un roman cu excelente calităţi scriitoriceşti. Collins însuşi anunţa, în prefaţa cărţii sale, că are ambiţia de a face din ea un reper: „În unele din povestirile mele trecute, am abordat influenţa conjuncturii asupra personajelor. De data aceasta am inversat procesul”. Şi a reuşit: personajele captează imediat atenţia cititorului, cel puţin în măsura în care interesul pentru complot devine tot mai mare. De altfel, obsesia tragică a unuia dintre personaje – Rosanna, care sfârşeşte prin a se sinucide din amor, intervenind şi pe lanţul indiciilor furtului – este considerată punct literar de referinţă între toate cărţile epocii victoriene. O altă calitate care a asigurat longevitatea şi succesul acestei povestiri poliţiste este însăşi… povestirea, ale cărei însuşiri sunt cel puţin la înălţimea acţiunii de rezolvare a cazului. Pe cât de complicat este acesta, pe atât de numeroase creionări magistrale de personaje îl pun în scenă.

Cartea poate fi cumparata cu reducere de aici.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Adriana Saftoiu si Klaus Iohannis sunt cei mai cititi autori romani in luna mai

Next Article

Toate cartile la jumatate de pret! Doar azi, 5 iunie 2015. Vezi codul

Related Posts

Total
0
Share