fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Poftă de ciocolată, de Care Santos

Poftă de ciocolatăOare câtă istorie, aventură, evoluție socială și muzică se pot învârti în jurul unui bol cu ciocolată? Asta încearcă să determine o carte mai aparte, Poftă de ciocolată, care este foarte departe de un volum cu rețete sau o declarație de (in)dependență de unul dintre cele mai populare dulciuri din istoria culinară a omenirii. Așadar, intrăm în lumea fastuoasă și fascinantă a unor povești de viață legate de o piesă de porțelan de Sevres cu deliciosul produs din cacao. Avem pe de o parte personajul Sara, care aude o conversație între Max și Oriol, din balconul unei opere, bine acoperită de o cortină, iar pe de altă parte ceea ce surprinde Guillot pe docuri, ascuns în umbra zidurilor orașului…

Apoi intră în scenă complotul. Sara este încă din Actul I producătoare de ciocolată cu o complicată existență personală – are o viață stabilă alături de un soț dedicat și poftește la… un coleg de breaslă, care stârnește toate instinctele artistei din ea. Cum colegul este cel mai bun prieten al familiei, triunghiul amoros este doar o chestiune de… ciocolată. În Actul II suntem în fața unei eroine care poartă numele Aurora, fată în casă al cărei destin este schimbat definitiv de un scandal și… ați ghcit, de ciocolata pentru care are o poftă nestăvilită, demnă de vremuri în care nu existau nutriționiști și manii ale slăbitului. Tot căutând minunatul vas în jurul căruia se scrie istoria, dăm de Actul III.

Prezentată în formă epistolară, povestea este a Marianei, soția unui ciocolatier din secolul al XVII-lea, care nu se poate afirma din pricina gravelor inegalități dintre bărbați și femei care au marcat Evul Mediu (astăzi fiind mai puțin evidente și mai sofisticat denumite, dar nicidecum eradicate). Un strop înainte de finalul acestei a treia părți este relevată originea vasului de Sevres plin cu ciocolată care văzuse atâtea povești doar trecând dintr-o mână în alta, de la un proprietar la altul, de la un spectacol de viață la altul. Una peste alta, vasul a fost de fapt un martor doar aparent pasiv, în calitate de obiect; în realitate, este un simbol al dorințelor de tot felul care zac în oameni – de a iubi ce este interzis, de a urca pe scara socială, de a-și atinge destinul prin vocație.

Vasul de Sevres cu ciocolată este un pretext pentru un desfășurător existențial care trece prin timpuri ca o navă-amiral atemporală, încărcată de promisiunea dulce a unei reușite pornite de la un vis. Nu în ultimul rând, proza elegantă este un binevenit deliciu într-o lume a literaturii care se axează pe alarme despre violență, pe reflectarea până la spectacol a hidoșeniilor din societate; Poftă de ciocolată este un intermezzo binemeritat pentru orice cititor care luptă în fiecare zi pentru descoperirea luminiței de la capătul tunelului societății omenești reflectate în literatura contemporană.

Romanul Poftă de ciocolată, de Care Santos poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Henry Miller

Lecturi fundamentale - Henry Miller

Next Article

Campanie Litera: în luna martie cărțile te fac erou printre colege

Related Posts

Total
0
Share