Probabil că nu mai există mulți pământeni cu televizor în casă care să nu fi văzut ecranizările după „Stăpânul inelelor”, așa cum nu ar mai trebui să fie prea mulți cititori care să nu fi parcurs pe nerăsuflate poveștile fantastice derivate din scrierile magice ale lui J.R.R. Tolkien și care stau la baza acestor filme cu încasări uriașe. Și, cum Tolkien a devenit o adevărată modă, tot mai multe scieri necunoscute până acum văd lumina tiparului, printre ele și Povestea lui Kullervo.
Este una dintre cărțile de început ale de-acum celebrului autor, o combinație între cercetările sale academice și reperele incipiente ale căutărilor sale literare, care aveau să se coaguleze ulterior în literatura fantastică amintită și care a cucerit, la atâta vreme după crearea sa, o lume întreagă. În esență, cartea este versiunea în proză a unui poem finlandez din colecția „Kalevala”, prima călătorie a lui Tolkien în lumea literaturii. De altfel, Tolkien însuşi afirma că Povestea lui Kullervo a fost „sămânţa încercărilor mele de a scrie legende”.
Tragedie care se mulează perfect pe acest gen literar, povestea este cea a unui tânăr blestemat, care este vândut ca sclav şi jură să se răzbune pe magicianul care i-a omorât tatăl. Pe firul aventurii intră dramele abandonului, ororile orfelinatului, crime, magie, incest, sinucidere. Este un tablou complet al unei lumi a lui Tolkien cu totul inedită, întrepătrunsă de lirism, deși cu cadrele literare care l-au consacrat mai târziu „prezente la datorie”.
„Gardul de buşteni se întindea neîntrerupt, fără poartă, deschidere sau crăpătura într-însul, iar Kullervo îşi spuse în sinea lui, fioros: «Cine nu poate săgeta văzduhul ca pasărea şi nici săpa ca jivinele ce merg pe sub pământ nu va trece niciodată de gardul lui Honto şi nici nu-l va străpunge». Însă gardul acesta prea zdravăn nu fu pe placul lui Olto, care-l certă pe robul sau de război, căci gardul n-avea poarta, nici deschizătură, nici vreo crăpătură sau scobitură, ci era adânc înfipt în pământ şi străpungea norii lui Ukko”.
Un alt aspect inedit al cărții Povestea lui Kullervo este acela că povestea nu are un final standard, dar nu este singurul caz – multe dintre lucrările publicate postum ale lui Tolkien lasă cititorul să imagineze un sfârșit. De asemenea, cartea este și un document, cele trei părți ale narațiunii – Kullervo, Pământul eroilor și Kalevela – fiind pline de adnotări, comentarii chiar poeme semnate de Tolkien însuși. În acest fel, cartea se transformă într-un periplu din urmă cu mai bine de un secol – 1914 – nu doar printr-o splendidă lume de legendă, ci și printre personaje fantastice care se vor cristaliza epic în opera ulterioară a scriitorului.
Cartea Povestea lui Kullervo, de J.R.R. Tolkien poate fi comandată cu reducere de la Elefant, Libris sau Cartepedia.