fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lumina şi întunericul din oameni („Problema Spinoza”, de Irvin D. Yalom)

Pornind de la o „infracţiune culturală” – furtul de către nazişti a unei colecţii de cărţi aflate la Muzeul Spinoza din Rotterdam – Irvin D. Yalom a început să se întrebe care a fost motivul pentru care Hitler ar fi ordonat aşa ceva, în condiţiile în care cei care au executat ordinul afirmau că „aceste cărţi sunt de extremă importanţă pentru explorarea problemei Spinoza”. Astfel, Yalom, fost profesor de psihoterapie şi autor de volume de specialitate cum ar fi „When Nietzsche Wept” sau „Lying on the Couch” a pornit în desluşirea dilemei.

  • problema-spinozaProdus publicat in 2012 la Vellant
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Carti insemnate
  • Traducator: Alex Moldovan
  • Tip coperta: Brosata
  • ISBN: 978-973-1984-87-2

„Problema Spinoza” îşi propune să readucă în prim-plan un personaj complex, pe Baruch Spinoza, raţionalistul care în secolul al XVII-lea era unul dintre fondatorii Iluminismului, pe care îl pune faţă în faţă cu Alfred Rosenberg, ideologul care a articulat noţiunea de superioritate a rasei ariene, îmbrăţişată de Hitler cu rezultatele cunoscute.

Naraţiunea are, aşadar, două paliere. Cel principal este, fireşte evoluţia lui Spinoza, care dintr-un evreu supus şi strălucit la învăţătură devenea încet un rebel e punea întrebări incomode: cine i-a cununat pe copiii lui Adam şi ai Evei? Cum a putut Moise să scrie despre propria moarte? Idealizăm exagerat Scriptura? Personajul lui Yalom devine indezirabil pentru că pare obraznic, dar este arogant tocmai pentru că este foarte inteligent (să nu uităm că vorbim despre Evul Mediu!). Pas cu pas, învăţămintele religioase încep să i se pară contradictorii, prea mitologice şi chiar constrângătoare şi decide, cu ajutorul exclusiv al logicii, să determine adevărurile esenţiale care nu sunt obstrucţionate de frică, prejudecăţi sociale sau convenţii religioase. Fără să realizeze, acest elev deschidea drumul curajos al criticării biblice care în final avea să reformeze civilizaţia occidentală.

În capitolele alternative este ilustrat Alfred Rosenberg, germanul de origine britanică ce a inventat superioritatea rasei ariene. Este un elev singuratic, dar plin de ifose, care se remarcă doar prin rigiditatea unui discurs antisemit ce scandalizează educatorii. „Săpaţi cât de adânc vreţi în mintea lui şi nu veţi găsi decât un morman de convingeri neargumentate”, spune despre el profesorul său de istorie. Aşadar, avem în faţă portretul unui fixist. Şi alte întrebări incomode: cum luminezi la cap un bigot? Când devine prea târziu să schimbi traiectoria gândirii periculoase a unui tânăr? Se inventează şi o metodă pedagogică de remediere a situaţiei: lui Rosennberg i se impune să memoreze un pasaj din Goethe care face trimitere la… „Etica” lui Spinoza. În loc să-l lumineze, episodul îi demolează lui Rosenberg imaginea despre Goethe, „geniul german etern care ridică în slăvi opera unui evreu”.

Aşadar, Yalom pune între oglinzi paralele două caractere total diferite, fiecare marcându-şi epoca după datele interioare. De o parte există Spinoza, exclus din societatea evreiască pentru „erezia” de a fi încercat să aducă lumina civilizaţiei unei lumi întunecate, iar de cealaltă altă parte stă un personaj căzut în propria admiraţie, un ridicol pompos care avea să furnizeze motivul pentru unul dintre cele mai atroce episoade ale istoriei umanităţii.

Cartea o poți cumpăra la cel mai bun preț de aici. Are și transport gratuit. Lectură plăcută!

Roxana Ichim

bogdan
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

„Răzbunare la Paris”, de Steve Berry

Next Article

Carte CADOU: "Secretele bucatariei"

Related Posts

Total
1
Share