fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Să tai în tine (recenzie la cartea “Să tai în piatră vie”, de Abraham Verghese)

Să tai în piatră vie – Abraham Verghese, trad. Adriana Bădescu, ed. Litera, 2011

Sa tai in piatra vieAbraham Verghese (n. 1955) s-a născut din părinți indieni, profesori în Etiopia, și a copilărit în apropiere de Addis Abeba, unde și-a început cariera medicală (din acest motiv, Să tai în piatră vie cuprinde foarte multe lucruri despre medicină).

Cartea este groasă, mare ca dimensiune și te cam sperie atunci când o vezi prima dată. Nu știu ce m-a fermecat la ea și am ales-o dintre alte cărți de mai mici dimensiuni. Și nu am regretat nicio clipă. Autorul, care este profesor de teorie și practică medicina la Stanford University, a mai scris non-ficțiune, volumul de față fiind primul roman.

Cumpara cartea cu mare reducere de aici

Pot spune că eu aș mai citi fără să ezit în vreun fel dacă ar mai apărea altă carte lui Abraham Verghese, deoarece m-a cucerit scriitura lui, iar subiectul de față iese din aria cu care ne-am obișnuit. Poate fiindcă sunt și multe cunoștințe de medicină, dar și pentru că acțiunea se petrece în Addis Abeba, capitala Etiopiei, unde ni se prezintă o cultură diferit.

Romanul este construit și în așa măsură încât să rămâi cu sufletul la gură până aproape de final, când unele întrebări găsesc răspunsuri.

Aflăm despre sora Mary Joseph Praise, o călugăriță indiancă ajunsă la Spitalul Missing din Addis Abeba din Etiopia, unde se pare că destinul o îndreaptă spre această cale după ce fusese trimisă în alt loc. În anumite împrejurări, ea îl întâlnește pe chirurgul englez Thomas Stone, cu care va lucra șapte ani în salonul nr. 3 din Spitalul Missing, unde va și muri pe masa de operație aducând pe lume gemenii Marion și Shiva, uniți la cap, dar separați la naștere.

Thomas Stone ne este prezentat ca un chirurg excelent. ”În calitate de chirurg, Stone era celebru pentru rapiditatea lui, pentru curaj, îndrăzneală, bravură, inventivitate, pentru economia de mișcări de care dădea dovadă și pentru calmul pe care și-l păstra în momentele tensionate” p. 45, dar incapabil să lege legături cu ceilalți. Faptul că devine tatăl gemenilor sorei Praise îl uimește la fel de tare cum ne uimește și pe noi, deoarece împrejurările nu sunt cunoscute deloc.

Așa că el abandonează copiii după ce mama lor moare, iar cei doi gemei rămân în grija doctorilor Hema și Ghosh, prietenii lui și singurii specializați pentru a face față nenumăratelor cazuri de la Spitalul Missing pe care sora-șefă îl conduce cu o mână de fier.

De aici povestea se separă cumva, iar după ce aflăm de creșterea în armonie a fraților Stone, precum și a lui Genet, fata uneia dintre bone, Rosina, după vârsta de 12 ani lucrurile încep să se schimbe și trio-ul se diferențiază treptat. Astfel că Marion, cel care va povesti de acum înainte, ne va vorbi despre micile tragedii ale copilăriei, care vor avea consecințe grave. Devine clar că fratele său este diferite de el, deși ambii sunt pasionați de medicină, iar Genet nu mai este doar partenera de joacă, ci o tânără domnișoară în căutare de pretendenți. Fapt pentru care o să plătească scump, deoarece trebuie să ne amintim că acțiunea se petrece într-o țară săracă, unde lucrurile sunt mai complicate.

”Copilăria petrecută la Missing era însoțită de lecții privind rezistența, curajul și fragilitatea vieții. Știam mai bine decât majoritatea copiilor ce fină era granița dintre tărâmul sănătății și cel al bolii, dintre trupul viu și atingerea înghețată a morții, dintre terenul solid și smârcul înșelător” p. 304, relatează Marion cu gândul la copilăria frumoasă alături de Spitalul Missing și părinții adoptivi care au devenit între timp medicii de bază.

La adolescență lucrurile se precipită, o lovitură de stat are loc iar ordinea familiei se distruge pe fondul luptelor politice. Maturizarea are loc devreme, cei trei prieteni în copilărie se distanțează din ce în ce mai mult. După ce fiecare își urmează drumul, o altă situație tensionată în Etiopia (cauzată de luptătorii pentru Eliberarea Eritreei), îl obligă pe Marion, acum absolvent de medicină, să fugă în America. Țara unde îți va cunoaște tatăl pentru prima dată. Iar viitorul le rezervă și mai mult: reîntâlnirea tuturor în America: gemenii (certați de mulți ani), Hema – mama adoptivă care le-a oferit cea mai frumoasă copilărie și Thomas Stone, tatăl biologic care a fugit de responsabilitate.

Ar fi multe de spus despre această carte extraordinară care m-a captivat și nu am regretat nicio clipă că a fost atât de vastă. Este o poveste complexă care îmbină cultura cu religia, familia, tragedia amoroasă, sărăcia și politica.

Emilia Zăinel

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mari reduceri la mai multe Edituri de Top

Next Article

Violetta. Manual de frumusete si moda

Related Posts

Total
0
Share