fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: Sărutul pictat, de Elizabeth Hickey

Sărutul pictat

Sunt foarte mulți cititorii care doresc să se scufunde în lumea strălucitoare a marilor artiști și a anturajului lor boem, irezistibil, care trăiește după alte reguli față de restul lumii. Elizabeth Hickey dă ocazia unui astfel de plonjon odată cu cartea Sărutul pictat, o fermecătoare poveste de dragoste și prietenie înfășurată în evoluția unui mare pictor – Gustav Klimt – pe fundalul unui oraș fantastic, dar totuși real – Viena – și într-un context istoric fără precedent – sfârșitul secolului al XIX-lea.

În 1944, Emilie Flöge trăiește alături de nepoata sa pe o proprietate din Kammer am Attersee, cu destule emoții, întrucât tocmai fugise din apartamentul din Viena, pentru a scăpa de naziști. Nu a reușit să salveze decât câteva desene ale unor femei pe care pictorul le cunoscuse, le iubise și le ilustrase în opere de artă irepetabile. De fiecare dată cnd le privește, Emilie fuge înapoi în timp, ca printr-o fereastră magică pe care scapă un copil în care pulsează tinerețea și spiritul de aventură. Iar Emilie are cu adevărat spre ce „evada”.

Fiică a unui industriaș prosper, a crescut împreună cu surorile sale în Viena anilor 1870. Avea 12 ani când în casa părinților săi sosea Gustav Klimt. „…tatăl nostru vorbea cu un bărbat pe care nu-l cunoșteam. Purta un costum ca un sac și avea o margaretă roz la butonieră. Nu mai văzusem niciodată pe cineva îmbrăcat astfel. Nu era înalt, dar avea umerii largi și părea puternic. Eraa bronzat ca femeia care vinde înghețată. Avea o servietă de piele într-o mână, iar în cealaltă ceva ce semăna cu o geantă cu scule”.

Din clipa în care pictorul i-a devenit copilei profesor de desen, Emilie intra în lumea unor nuduri fără egal, a unui alai de amante și a unei aristocrații decadente, înconjurată de tot luxul și străucirea imperială ce se puteau cumpăra. Câțiva ani mai târziu, Gustav și Emilie au o scurtă aventură, dar nu aceasta era direcția menită legăturii lor. Mai târziu, ca proprietară a unui salon de modă finanțat de pictor, tânăra influențată masiv de estetica artistului și de viziunile sale ajunge la propriul succes social și, deși îl va iubi pe Klimt toată viața, în final se va dovedi că o prietenie solidă, așezată pe piloni adânci, poate avea altă durabilitate față de o pasiune care oricum trecuse rapid.

Firește, dat fiind faptul că marele pictor s-a stins din viață în anul 1918, întoarcerea Emiliei la o ipotetică relație de dincolo de acest moment face vraja acestei lecturi care pare un vis ce plutește în realitate. În Viena invadată de ruși, spre sfârșitul conflagrației, femeia pare incapabilă să se întoarcă nu doar la orașul iubit, acum distrus, ci și la spiritual unui pictor mare și, firește, al tinereții ei pierdute. „Nu sunt gata pentru reîntâlnire, încă nu, în mntea mea Viena este încă întreagă, o pot vedea. Când voi fi mai puternică mă vi întoarce și voi sta față în față cu dimensiunea pierderilor”.

Se spune că Gustav Klimt ar fi rostit numele Emiliei pe patul de moarte…

Cartea Sărutul pictat, de Elizabeth Hickey poate fi comandată online, cu reducere, de la Cartepedia, Libris sau Nemira.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
GRIPA SPANIOLĂ DIN 1918 - Pandemia care a schimbat lumea

GRIPA SPANIOLĂ DIN 1918 - Pandemia care a schimbat lumea, de Laura Spinney

Next Article
Ioana Chicet-Macoveiciuc

Ioana Chicet-Macoveiciuc: “Cred că oamenii apreciază faptul că scriu simplu, direct, curat, onest, fără fasoane, fără ocolișuri, că scriu de râs și de plâns, uneori în aceeași frază”.

Related Posts

Total
0
Share