fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie: Și a fost seară, și a fost dimineață, de Ken Follett

Și a fost seară, și a fost dimineață

Puțini povestitori contemporani au demonstrat impactul asupra publicului avid de lectură cum a făcut-o Ken Follett prin cutremurătoarele drame din timpuri întunecate. După „Stâlpii Pământului”, o narațiune epică de secol XII, transformată într-un serial de succes de Ridley Scott, după „World Without End”, care continuă în veacul al XIV-lea evoluția familiilor din Kingsbridge și după „Coloana de foc”, o altă dramă magnifică din timpurile tulburi ale domniei Tudorilor, în Și a fost seară, și a fost dimineață Follett se întoarce în secolul al X-lea, într-un Ev Mediu în care Anglia se afla sub asaltul brutal al vikingilor.

Pentru acest scriitor de o majestuoasă acribie, istoria este una a oamenilor, nu doar o statistică sau o înșiruire de evenimente. Poate așa se și explică aderența extremă a cărților sale la un public care știe din instinct că oamenii nu s-au schimbat prea mult, poate cu excepția mijloacelor tehnice, din timpurile sălbatice pe care le evocă acest scriitor de excepție.

Cumpără cartea cu reducere de aici.

Este anul 997 și viața este grea la 500 de ani după plecarea romanilor din Anglia. Săracii din Combe sunt sclavi, bogații care au și puterea – cum altfel? – fac dreptate așa cum au chef și îl manipulează pe debilul rege Ethelred. Haosul este deplin, nu există nici lege, nici ordine, nici stabilitate, nici viitor previzibil. Dar, ca întotdeauna, oricât de ciudate ar fi vremurile, există și personalități printre persoane. Edgar, fiul de 18 ani al barcagiului din Combe, visează la un alt fel de viitor. Un raid devastator al vikingilor îl lasă pe tânăr un biet refugiat, scăpat ca prin urechile acului doar cu hainele de pe el. Undeva peste mare, fata contelui de Cherbourg, Lady Ragna, trebuie să se mărite sau să se călugărească. Nu vrea nici una, nici alta; vrea să iubească. Dar cum să se împlinească astfel într-o lume în care „femeile trebuie să se mulțumească cu ceea ce pot obține”? Și totuși, se căsătorește cu Wilwulf și pleacă cu el. În locul în care se stabilesc, comitatul Shiring, se află cel de-al treilea exponent al lumii oamenilor excepționali ai epocii pe care o descrie Follett: călugărul Aldred visează „să aducă învățătură și înțelegere acolo unde a fost înainte doar oarbă ignoranță” și să transforme modestul ținut într-un centru intelectual admirat în toată Europa. Și poate că nu s-au pomenit trei oameni mai diferiți ca origini și năzuințe, dar măiestria lui Follett contruiește o poveste fermecătoare în jurul acestor oameni care vor schimba totul – locurile, viața, evoluția, comunitatea. Pentru că toți trei vor intra, într-un fel sau altul, în conflict cu autoritatea supremă a locului – episcopul Wynstan, care nu are decât două țeluri: banii și puterea.

Ingredientele cărții Și a fost seară, și a fost dimineață de peste 800 de pagini sunt de cea mai bună calitate, iar produsul rezultat este un „deliciu”: iubire, trădare, joc politic, încleștări armate, prieteni și dușmani, soți și amanți, crime și evlavie, servitori și stăpâni, umili și nobili, revoltă și resemnare, totul este combinat într-un ansamblu de o complexitate copleșitoare, care ține cititorul captiv până la ultima virgulă. Tot acest construct impresionant se sprijină în totalitate pe precizia detaliului istoric, în care Follett însuși se încrede pe deplin.

Cartea Și a fost seară, și a fost dimineață, de Ken Follett poate fi comandată online, cu reducere de la Elefant sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
31
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Biblioteca de Proză Contemporană

Editura Litera anunță lansarea unei noi colecții dedicate literaturii române contemporane

Next Article
BOOKS50

50% reducere la mii de cărți. Vezi codul de reducere

Related Posts

Total
31
Share