Apărută la editura Act și Politon în 2019, Start în antreprenoriat, cartea lui Cristian Onețiu își propune să dezvăluie drumul antreprenorului de la “a ști” spre „a avea”, țintind spre „a deveni”.
Cristian Onețiu crede că orice om are în el resursele spre a deveni antreprenor: “România se poate schimba prin educație și eu cred într-o Românie de succes. Misiunea mea este aceea de a ajunge la cât mai mulți oameni de afaceri pentru ca, împreună, să construim o țară cu o economie puternică și lideri autentici.”
În contextul actual generat de criza medicală parcă ne este tot mai greu să credem că se vor întâmpla lucruri bune. Dar dacă ne gândim că Onețiu (antreprenor activ și consilier financiar) a reușit chiar și după trei falimente să se ridice și să meargă mai departe, noi de ce ne-am împotmoli la orice obstacol mărunt?
În anul 2012 autorul-antreprenor participa la ediția Forbes 500 de milionari, era în primii cei mai bogați 500 de români. Chiar dacă era pe locul 499 în acest clasament și chiar dacă de-a lungul timpului a și făcut greșeli destule, mai ales atunci când a ales oameni nepotriviți pentru afacerile lui, nu a renunțat.
Deșteptarea din amorțeală se petrecea în luna martie a anului 2000, atunci când pe aeroportul Henry Coandă, intră în vorbă cu un om de afaceri de succes din Anglia, fără să știe atunci că acea întâlnire întâmplătoare îi va schimba parcursul vieții.
Nu voi detalia acea întâlnire din aeroport, lăsându-vă să o descoperiți singuri și ,de ce nu, să ne ghidăm după îndemnul de început al autorului: ”Așa că, indiferent de circumstanțele în care te afli azi, te asigur că o nouă viață te așteaptă, dacă dai voie antreprenorului din tine să se trezească și să se DEȘTEPTE.”
Dar care sunt cele mai importante trăsături ale antreprenorilor de succes? În ordine, acestea ar arăta astfel: independența, încrederea în sine, perseverența, creativitatea, orientarea spre obiective și rezultate, onestitatea, viziunea, apetitul pentru risc, puterea angajamentului și toleranța la eșecuri.
Să înveți din greșeli este un pas obligatoriu de făcut în afaceri: “Nu toate experiențele sunt negative! Se poate chiar spune că sunt lecții necesare. Nu toate sunt plăcute, dar atunci când nu le învățăm, par să se repete.”
Termeni precum inspirație, motivație, produs, plan de vânzări, plan de afaceri, plan de investiții, implementare și mulți, mulți alții din domeniul economic sau din marketing, sunt prezentați detaliat, mergând chiar până la a afirma că antreprenorii sunt oameni “leneși” întrucât ei caută soluții rapide și eficiente spre a rezolva probleme.
Spre finalul cărții, facem cunoștință cu sindromul PRADA, cel care consumă energie, bani, resurse interioare. Foarte interesant explicat acest acronim, te va pune serios pe gânduri: “plăceri”, “realizări”, “apartenență”, “ distracție”, “ aparență”.
“Se spune că acolo unde se îndreaptă atenția ta, acolo merge și energia. E adevărat. Dacă vrei o afacere bună, pune-ți energia acolo, în afacere. Învață să devii un antreprenor pur sânge și nu câte puțin din fiecare, adică ce vor cei din jurul tău și ce vrea societatea.”
Start în antreprenoriat este o carte bine scrisă, m-a surprins plăcut și din cauză că trebuie să recunosc că mă așteptam să fie mult prea tehnică, dar din fericire nu a fost așa! Bravo, Cristian Onețiu!
Cumpără cartea Start în antreprenoriat, de Cristian Onețiu de la Libris, Cartepedia sau Elefant.