fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Infinitul comic (recenzie la cartea „Teoria râsului”, de Henri Bergson)

Cele trei eseuri ale filosofului francez Henri Bergson împlinesc 115 ani. Şi sunt în continuare publicate, întrucât, nu-i aşa, râsul este un etern dat uman, unul dintre puţinele lucruri care ne deosebesc de animale. De altfel, Bergson însuşi îşi anunţă intenţia de a trata comicul ca pe o parte a vieţii, una bună, care poate însemna chiar şi arta de a trăi.

  • teoria-risuluiCarte publicata in 2013 la Polirom
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Eseuri si confesiuni
  • Traducator: Silviu Lupascu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 106×180
  • Numar pagini: 168
  • ISBN: 978-973-46-4094-2

Eseurile narează „Despre comic în general”, apoi trec cititorul prin lumea „Comediei formelor şi comediei mişcărilor”, pentru a încheia cu „Forţa expansivă a comediei”. Şi Bergson începe să noteze: comedia este un fenomen strict uman. „Un câmp nu poate fi subiect comic, iar când oamenii glumesc pe seama animalelor este pentru că-şi recunosc propriile apucături în ele”. Mai departe, râsul cere detaşare, un soi de indiferenţă faţă de sensibilitate şi emoţie şi „este cu atât mai dificil cu cât situaţia este mai serioasă”.

Este greu să râzi singur, este simplu să râzi în colectiv. De aceea râsul înseamnă şi complicitate între apartenenţii la un grup. Ca urmare, râsul nu este doar o manifestare umană şi o plăcere a intelectului, ci are şi o valenţă socială uriaşă.

Bergson încearcă să demonstreze care este rolul inteligenţei într-o situaţie amuzantă. Un om cade pe stradă în faţa trecătorilor. Aceştia încep să râdă la vederea accidentului cauzat de mişcare. Iar sursa comicului este faptul că această privelişte „bate” rigiditatea vieţii de fiecare zi.

Fireşte, comicul nu este generat doar de situaţii excepţionale, ci şi de persoane sau caractere neobişnuite. Oamenii au tendinţa de a asocia indivizii obişnuiţi cu personajele comice, ceea ce sporeşte invariabil… comicul. Mai mult, „atunci când facem haz pe seama viciilor cuiva, este pentru că persoana nu este conştientă că are un viciu, în timp ce noi ştim asta”. Aşadar, râsul poate face oamenii mai buni şi mai puţin vicioşi. Aici Bergson punctează rolul moral al râsului, ca factor de uniformizare care elimină excentricităţile: „Dincolo de acţiuni şi atitudini care sunt automat taxate de chiar consecinţele lor, societatea încearcă să obţină flexibilitatea membrilor ei eliminând rigiditatea trupului, minţii, caracterului. Aceasta este comicul, iar gluma este pedeapsa ei”.

Râsul poate fi generat de urâţenie, dar aceasta nu este întotdeauna comică. Pentru a râde de urâţenie trebuie să putem fi primitivi. Avem de asemeni tendinţa de a ne concentra pe o anumită trăsătură a cuiva, ca nişte caricaturişti care exagerează mereu acel ceva din fiziononia unui om. Încercările de a atenua motivele de a deveni de hazul lumii îi fac pe oameni rigizi, iar Bergson, care are o mantră vizavi de rigiditatea oamenilor, vede imediat în această reacţie un comic nesfârşit. „Atitudinile, gesturile şi mişcările corpului uman sunt subiecte de a râde în aceeaşi măsură în care corpul nostru ne face să credem că suntem maşini”.

Aşadar, râdem când cineva se comportă mecanic, când altcineva imită pe altcineva, când asemănarea dintre două personae este izbitoare, chiar dacă luate separat figurile respective nu ne stârnesc râsul.

Despre ceea ce crede Brgson despre comicul gesturilor şi al mişcărilor sau infinitul comic al imaginaţiei umane, în cartea „Teoria râsului”…

Cartea poate fi cumpărată online de la: eMAG / Libris / Elefant

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
9
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: "Zeii pedepselor cereşti" de Jennifer Cody Epstein

Next Article

Carti ieftine: 4.000 de titluri la jumatate de pret + transport gratuit

Related Posts

Total
9
Share