fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie: Tuturor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han

Tuturor băieților pe care i-am iubit

Se poate imagina ceva mai teribil de rușinos decât să devină publice scrisorile absolut secrete – adică foarte oneste… –  ale unei adolescente către băieții care i-au plăcut? În Tuturor băieților pe care i-am iubit, Jenny Han descrie într-un fel fermecător, demn de a sta săptămâni la rând în topul bestseller-urilor „The New York Times”, farmecul, pudoarea, complicațiile și felul unic în care o tânără își poate percepe intrarea în maturitatea sentimentală.

Lara Jean Song Covey are 16 ani și este pe jumătate coreeană. Trăiește liniștită în Virginia, cu problemele specifice fiecărei tinere de vârsta sa și este foarte apropiată de cele două surori pe care le are, Margot și Kitty. Mama copilelor nu mai este printre cei vii, iar de la ea, Lara are o cutie de pălării neprețuită, în care ține, pentru uz personal și facultativ, câteva scrisori de o cinste desăvârșită, pe care le-a scris pentru fiecare dintre băieții pentru care a avut sentimente puternice de-a lungul timpului. Când Margot pleacă la universitate și se desparte de Josh, pentru care Lara avusese cândva o mică „flamă”, fata descoperă că simțămintele pentru el sunt brusc reactivate și scrie un lung PS epistolei pe care i-a redactase pe când băiatul o invitase în oraș pe sora ei și nu pe ea. Dar într-o zi, din senin, Peter Kavinsky, unul dintre „adresanți”, se apropie de Lara și îi spune că nu simte nimic pentru ea. Primise o misivă în cutia poștală… Blocată, terifiată, înspăimântată, Lara încearcă să-i spună că scrisoarea aceea era veche și bine ascunsă, dar „duhul era deja ieșit din sticlă”.

Lara gonește spre casă, la locul unde știa că a pus cutia, dar n-o mai găsește. Apoi află că Josh o ascunsese într-o casă dintr-un copac… Este lesne de imaginat uraganul de sentimente amestecate pe care o astfel de dezvăluire intimă o poate avea asupra unei copile care trăiește într-o lume în care glumele proaste pe seama celorlalți „colegi” sunt un fel de inițieri, un mod de viață. Când Josh o întreabă, a doua zi, unde este scrisoarea pentru el, acest lucru se întâmplă la școală, devenită deodată un loc „fierbinte”, care poate aprinde de jenă obrajii fetei în orice clipă. Gesturile stranii se țin lanț, ieșirea din situația stânjenitoare se face prin… sărutarea pătimașă a lui Peter, de față cu Josh. Cel care „nu simțea nimic pentru ea” îi răspunde, totuși, la sărutare, iar cei doi complotează un mic spectacol în care să se prefacă implicați într-o relație.

Din tot acest angrenaj de furtuni sentimentale adolescentine se iese cu greu și cu multă plăcere a lecturii. Cartea Tuturor băieților pe care i-am iubit are darul de a ține cititorul legat de evenimentele pe care le traversează acești tineri pe drumul spre maturizarea afectivă. Indiferent cine parcurge narațiunea – un părinte care are acasă o adolescentă cu o cutie secretă, un bunic cu un nepot care „încearcă” inima tuturor fetelor din liceu sau un adolescent care încearcă să se deslușească prin ceea ce au pățit alții, chiar fictivi – cartea lui Jenny Han este deopotrivă savuroasă și pilduitoare. Nu este de mirare că a fost tradusă în 30 de limbi…

Cumpără cartea Tuturor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han, cu reducere de la Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Lecturi filosofice

Editura Herald ne invită la Lecturi filosofice (21-23 mai)

Next Article
Târg de carte pentru copii

Târg de carte pentru copii: reduceri mari și Cadouri WOW

Related Posts

Total
0
Share