Vázquez-Figueroa si familia sa au fugit din Insulele Canare spre Africa în timpul Războiului Civil din Spania. Încă din tinereţe, autorul de astăzi a vizitat Sahara de nenumărate ori şi a descries cultura şi obiceiurile oamenilor deşertului. A fost correspondent de război pentru „La Vanguardia”, Televisión Española şi a realizat documentare despre revoluţiile din Bolivia, Republica Dominicană sau Guatemala. Tot acest bagaj informaţional s-a reflectat mai târziu în volumul „Sand and Wind” şi în apariţia a zeci de nuvele care au cucerit publicul cititor din întreaga lume.
- Carte publicata in 2015 la Polirom
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
- Traducator: Eugenia Alexe Munteanu
- Tip coperta: Brosata
- Format: 130×200
- Numar pagini: 344
- ISBN: 978-973-46-5223-5
Apoi vedea lumina tiparului bestsellerul Ultimul tuareg, asupra căruia Alberto Vazquez-Figueroa revine. Poporul Valului şi lupta sa pentru a-şi apăra tradiţiile în inima unui deşert pe care încep să şi-l dispute tot mai multe forţe capătă noi valenţe literare. „Pentru noi, tuaregii, libertatea este întotdeauna cel mai important lucru. Atât de important, încât nu ne construim case de piatră, pentru că ne sufocam când simţim ziduri în jurul nostru. Îmi place să ştiu că pot ridica oricare din pereţii jaimei mele să văd imensitatea deşertului de cealaltă parte. Şi îmi place să simt cum vântul trece printre trestiile din sheriba… Allah nu ne poate vedea când ne ascundem sub acoperişuri de piatră”.
De data aceasta, ameninţarea vine din interior, din partea islamiştilor radicali, tot mai puternici şi mai violenţi, care seamănă haos şi teroare printre occidentali şi popoarele din deşert şi aruncă anatema asupra slujitorilor lui Allah. Ca să-şi salveze onoarea şi să-i pedepsească pe cei care le pervertesc religia, liderii tuaregi hotărăsc să-i vâneze şi să-i lichideze pe jihadişti. În scenă intră, ca personaj definitoriu pentru mesajul cărţii „Ultimul tuareg”, şi un şofer de camion, Gacel Mugtar, care va avea de luptat cu un duşman atroce şi întreaga lui reţea subterană de fanatici şi mercenari şi, totodată, cu propria conştiinţă.
Tuaregii sunt adevăraţii fii ai deşertului, capabili să supravieţuiască aşa cum puţini sunt în stare în condiţii infernale. Într-o zi, doi fugari apar din nord şi Gacel, în numele legilor sacre ale ospitalităţii, le pferă găzduire, fără să ştie că gestul său va declanşa o serie de aventuri letale. „Au devenit o adevărată armată de fanatici specializaţi în a semăna teroarea cu preţul propriei vieţi. Crimele săvârşite se voiau un exemplu, aşa că le comiteau la lumina zilei, şi mai ales când ţinta lor era înconjurată de lume. Cum atacatorul era de obicei omorât, ismailiţii îi drogau cu haşiş pe cei ce doreau să intre în sectă astfel încât, atunci când se trezeau, se aflau într-o grădină fabuloasă înconjuraţi de mâncăruri, fântâni, fecioare frumoase şi tot ce şi-ar putea dori un om, ceea ce-i făcea să creadă că ajunseseră tocmai în paradis. După câteva zile erau treziţi la realitate şi li se spunea că tot ce trăiseră era doar o mostră din ceea ce îi aştepta dacă se sinucideau. Li se dădea voie să mintă, să se prefacă, să-şi ascundă originea şi chiar să-şi renege în public credinţa, dacă asta le permitea să câştige încrederea viitoarelor victime. Moartea şi trădarea constituiau unicul lor crez şi asta îi făcuse atât de periculoşi în trecut, îi făcea atât de periculoşi în prezent şi avea să îi facă atât de periculoşi pe viitor, căci era practic imposibil să lupţi împotriva celor ce îşi doreau moartea, imaginându-şi că în felul acesta vor ajunge direct în rai”.
Cartea Ultimul tuareg poate fi cumparata cu reducere de aici: Elefant / Libris / eMAG.