fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Vândută la 13 ani, de Patricia McCormick

Vândută la 13 ani

Vândută la 13 ani, de Patricia McCormick, Editura Youngart, 2018. În lunile secetoase, majoritatea femeilor dintr-un sat sărac al Nepalului rabdă de foame pentru a avea ce să le dea să mănânce copiilor, dar chiar și așa, pe parcursul acestei părți din an, mulți mor de inaniție sau de bolile sărăciei. Ca să nu mai aducă pe lume alți nefericiți, femeile își prepară un suc din ierburi cu care încearcă să avorteze. O mizerie nesârșită și fără speranță domnește peste tot în jur, dar micuța Lakshmi își iubește sătucul. Nu contează că este o lume în care doar băieții sunt de preț, iar fetele considerate o povară și nici că în capul mesei stă un tată vitreg care i-a făcut mamei ei favoarea de a o lua de nevastă după ce rămăsese văduvă. În virtutea acestui statut, omul nu catadicsește să repare acoperișul sau să-și hrănească familia, pariind toată agoniseala. Dar tot ce contează pentru Lakshmi este că se poate duce la școală, nu că nu are pantofi, că se poate juca în voie cu un animal de companie, chit că este trist ca lumea din jur – o capră – și că se înțelege bine cu prietena ei, Gita.

Într-o zi, Gita pleacă să se mărite și Lakshmi, un copil, ar vrea din toată inima să facă la fel pentru familie, să-i pună pe ai ei la adăpost, să le cumpere încălțăminte și să le facă un acoperiș cât de modest. Dar mama îi spune că niciodată nu se va ajunge la asta; Lakshmi trebuie să meargă la școală, nu va avea acest destin umilitor, pentru că familia va găsi întotdeauna o metodă de a evita ca fata să devină obiect de negoț sinistru.

După ce a lipsit o săptămână, tatăl se întoarce acasă ferchezuit, cu haine noi și cu o motocicletă sclipitoare; este încântat de sine și țațnțoș: a câștigat la pariuri. Bineînțeles, la scurt timp pierde din nou totul și, pentru a supraviețui, familia vinde obiectele care ar fi trebuit să fie zestrea lui Lakshmi în ziua în care s-ar fi cununat cu ciobanul căruia îi fusese promisă.

Apoi, un străin adus acasă de tatăl fetei îi promite că o va angaja ca femeie de serviciu la oraș și își va putea susține familia. Recunoscătoare, Lakshmi intră cu entuziasm în capcana unui bordel din care i se spune că nu va putea ieși decât atunci când datoriile familiei vor fi plătite. Începe un coșmar în care fata de 13 ani nu are decât o luminiță: vorbele mamei, care îi spunea mereu că numai îndurând poate triumfa…

Cumpără cartea Vândută la 13 ani, de Patricia McCormick de la Cartepedia, Libris sau Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
3
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Acolo unde cântă racii

Recenzie la cartea Acolo unde cântă racii, de Delia Owens

Next Article
#CărțiCuSPF

#CărțiCuSPF - Vara aceasta Libris recomandă cărțile ca factor de protecție!

Related Posts

Total
3
Share