fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie: Viața în sălbăticie, de Bear Grylls

Viața în sălbăticie

Bear Grylls nu este doar cercetaș-șef în Marea Britanie, ci și un prolific autor.

Viața în sălbăticie este un ghid de explorare și supraviețuire, lucrare apărută la editura Nemira, în traducerea Mariei Aciobăniței.

Cartea este dedicată, în primul rând, celor 28 de milioane de cercetași răspândiți în toată lumea: „Faceți parte dintr-o forță globală a binelui, una dintre cele mai mari și mai valoroase mișcări pentru tineret din toate timpurile. Chiar aveți de ce să fiți mândri. Dar mândria de a fi cercetaș ne cere să facem modești un pas în spate și să oferim de la noi. Nu uitați că puterea voastră stă în ce învățați să faceți, în camaraderia pe care o împărtășiți și în aventurile pe care le trăiți.”

Cumpără cartea cu reducere de aici.

Bear Grylls structurează cartea Viața în sălbăticie în zece capitole distincte, scrise într-un stil practic și concis.

Astfel aflăm care este echipamentul cel mai potrivit, ce trebuie să avem neapărat în sălbăticie și ce nu, cum alegem locul de campare potrivit, cum să facem și să întreținem un foc de tabără, ce alimente consumăm în drumeții și în tabără, cum găsim apa și cum o purificăm și multe alte tehnici și obiceiuri utile pentru traiul în sălbăticie.

Foarte utile sunt și informațiile din capitolul despre observarea naturii, cum identificăm, urmărim și pândim fauna: „Nu stăpânim locurile prin care trecem, le împărțim cu sute de alte ființe. Totuși, dacă nu sunteți instruiți în arta observării, e de înțeles. Într-o plimbare prin pădure, adesea poate să vi se pară că nu e niciun animal pe o rază de câțiva kilometri. Dar asta nu e aproape niciodată adevărat. Dacă știți ce anume căutați și cum să îl găsiți, natura vă oferă acces la faună de o varietate uluitoare. Să întâlnești aceste animale în habitatul lor natural este unul dintre cele mai încântătoare aspecte ale vieții în sălbăticie.”

Impresionant și foarte interesant este cum boșimanii din Namibia reușesc să fie foarte iscusiți în observarea faunei din zonă. Nu întîmplător și-au câștigat locul în rândul celor mai bune triburi de vânători-urmăritori ai zilelor noastre. Iar Grylls nu a pierdut ocazia de a se antrena alături de ei, chiar i s-a părut că au această iscusință înnăscută și cu efort minim reușesc să ajungă aproape de vizuina animalelor pe care doresc să le vâneze.

Un capitol mai puțin plăcut dar necesar deplasărilor în sălbăticie este despre salvarea și primul ajutor în teren, cu explicații amănunțite despre trusa de prim ajutor dar și despre fracturi, hemoragii, resuscitare cardio-respiratorie, modul în care pot fi prevenite infecțiile dar și cum pot fi îngrijite rănile minore.

Fiecare capitol se încheie cu o poveste adevărată de spus în jurul focului, un fel de morală sau despre ce să nu faci ca să te simți bine în natură și să nu te expui pericolelor din lipsa informării: „Uneori o astfel de greșeală poate să fie mult mai periculoasă. Mult prea des, serviciile de urgență sunt chemate să salveze oameni de pe munte sau din mlaștini care au interpretat greșit o hartă și s-au rătăcit complet. Un cercetaș bun nu ar trebui să fie niciodată la baza unui asemenea incident. Învățați să vă orientați, exersați cât de des se poate și nu veți deveni o statistică a serviciilor de urgență sau, și mai rău, o victimă colaterală învinsă de natură.”

Ieșirile în natură trebuie să fie prilej de relaxare, bucurie, observare a florei și faunei din zona respectivă, însă fără echipamentul necesar și fără cunoștințe minime despre comportamentul din teren, acestea pot lua o turnură nefavorabilă.

Chiar și Bear Grylls deși a luat parte la foarte multe antrenamente, misiuni și expediții în condiții grele și deși și-a testat limitele de nenumărate ori, tot a învățat multe lucruri pe propria piele dar a ieșit mereu învingător, ghidat de motto-ul cercetașilor – „Fii pregătit!” pentru că viața cu tot ce implică ea ne cere să fim mereu pregătiți. Să fim pregătiți pentru aventură și pentru a înțelege natura, să fim pregătiți dacă suntem nevoiți să trăim în sălbăticie, să avem curaj să ne urmăm visurile pentru că doar când părăsim zona de confort vom face lucruri cu adevărat valoroase.

Cartea Viața în sălbăticie, de Bear Grylls poate fi comandată online, cu reducere, de la Elefant, Nemira sau Libris.

Silvia Filip
Total
26
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
elefantFest

Peste 1,3 milioane de vizitatori au participat la a doua ediție a elefantFest

Next Article
Biblioteca de Proză Contemporană

Editura Litera anunță lansarea unei noi colecții dedicate literaturii române contemporane

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
26
Share