Interpretarea jungiană a viselor – James A. Hall, trad. Laura Chirodea, ed. Herald, 2013
Dr. James A. Hall s-a format în cadrul Institutului C.G. Jung din Elveția și este o autoritate în domeniul psihologiei jungiene, scriind multe cărți pe acest subiect.
Volumul de față este un îndrumar în psihologia elvețianului, o sinteză a vastei opere pe care Jung a lăsat-o în urmă. Poate fi citit și de persoane care lucrează în domeniu (deoarece se pune accentul pe relația pacient – analist), dar și de cititori pasionați de studiile lui Jung sau de dezvoltarea personală. Deoarece, așa cum am reținut după ce am parcurs această carte, poate că unele răspunsuri le-am găsit, dar nu mi-aș putea analiza singură visele, pentru asta fiind nevoie de un terapeut. Sinteza este foarte bună pentru a-ți clarifica anumite lucruri precum simbolurile comune care apar de obicei în vis, precum șerpii, casele, căderea în gol, doliu, incestul, alcoolul și drogurile sau moartea.
Și dacă tot am adus în discuție moartea în vis, despre ea aflăm că: ”Semnificația morții în vis este diferită de cea a morții care survine în viața reală. […] Persoanele care se apropie efectiv de moartea organică au vise ce nu se deosebesc prea mult de alte vise care anticipează o schimbare semnificativă, de exemplu, vise despre călătorii sau cele legate de o căsătorie.” (p. 74). Deci nu trebuie să ne speriem când visăm că murim sau că cineva drag moare, cel mai probabil ține de moartea simbolică și are alte nuanțe decât moartea corporală.
Toate lucrurile despre care Jung a scris și analizat toată viața, precum: eul, umbra, anima și animus, complexele, arhetipurile și altele țin de importantul proces de individuare. El este ”realizarea conștientă a realității psihologice unice a unei persoane, incluzând atât punctele tari, cât și limitările acesteia. Facilitează experimentarea Sinelui ca centru reglator al psihicului”.
Hall prezintă abordarea jungiană a visului care ne spune că presupune: a) înțelegerea exactă a detaliilor visului; b) ordonarea asociațiilor și amplificărilor în ordine progresivă, pe unul sau pe mai multe niveluri – personal, cultural și arhetipal; c) plasarea visului amplificat în contextul de viață al pacientului și al procesului său de individuare. (p. 49) Aceasta a fost metoda lui Jung, dar există multe alte metode prin care psihanaliștii pot interpreta visele, metode care dau sau nu roade, după cum s-a observat.
Pentru cei care sunt cât de cât familiarizați cu termenii luni Jung, am aflat despre umbră și o descriere generală a ei. Ea este prezentată de multe ori ca fiind ceva negativ (cel puțin și eu tot așa aflasem), dar Hall susține că ”…umbra nu este în sine pozitivă sau negativă. Umbra este o imagine alter-ego ce personifică acele conținuturi care nu au fost încă integrate în personalitatea conștientă” (p. 44)
Pentru cei care sunt interesați de anumite teme precum depresia (”de obicei, inițial furia este orientată spre o persoană din exterior, fie din prezent, fie din trecut și ulterior este reorientată spre imaginea eului însuși, rezultând astfel o depresie” p. 65 ), anxietatea (sunt semne de anxietate atunci când în vise ori nu ești pregătit să dai examen, ori ești urmărit sau eul este conștient în vis de prezența unui pericol fizic, dezastre naturale, căderi de la mare înălțime etc.), sincronicitatea (un fenomen interesant care pentru mine are mare importanță), dar și despre Sine și principala axa eu – Sine.
Aflăm și despre obiectiv și subiectiv, două lucruri despre care nu știam, dar se pare că au o foarte mare importanță și trebuie să ținem cont de ele pentru a nu cădea în eroare. Anume că imaginile obiective pot fi considerate persoanele sau evenimentele din viața reală (care ne apar în vis), iar cele subiective fac referire tot la acele persoane, dar care țin de un aspect al psihicului visătorului. De aceea, atunci când visăm persoane din viața reală, sunt șanse mari ca imaginile să fie de tip subiectiv, având legătură mai degrabă cu inconștientul, decât cu persoana reală așa cum am fi tentați să credem de cele mai multe ori.
Și închei cu o frază a autorului: ”Visele sunt o pare naturală a vieții psihice. Ele servesc procesului de individuare compensând modelele distorsionate ale realității ce aparține eului vigil” (p. 160)
Emilia Zăinel
Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.