Editura Humanitas ne asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 23 iunie, ora 19, la lansarea volumului ”Republica de la Ploiesti” si inceputurile parlamentarismului in Romania de Silvia Marton, recent aparut in seria ‘Societate si Civilizatie’.
La eveniment vor prezenta cartea, alaturi de autoare, prof. univ. dr. Vintila Mihailescu, antopolog, eseist si publicist, director al Departamentului de Sociologie din cadrul Facultatii de stiinte Politice (SNSPA), si conf. univ. dr. Mircea Vasilescu, eseist, critic, istoric literar, jurnalist si traducator, profesor la Universitatea din Bucuresti.
Silvia Marton este doctor in stiinte politice la Universitatile din Bucuresti si din Bologna. Preda la Facultatea de stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Alumna Colegiului Noua Europa din Bucuresti si a Wissenschaftskolleg din Berlin. Profesor invitat la Écoles des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, si la Universitatea din Avignon. A primit ordinul Chevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques al guvernului francez. A publicat: La construction politique de la nation. La nation dans les débats du Parlement de la Roumanie (18661871) (Institutul European, 2009); Penser le XIXe siècle. Nouveaux chantiers de recherche (coordonator, impreuna cu Constanta Vintila-Ghitulescu; Editura Universitatii Al.I. Cuza, 2013); L’État en France et en Roumanie aux XIXe et XXe siècles (coordonator, impreuna cu Anca Oroveanu si Florin Turcanu; NEC, 2011). Numeroase studii in volume colective din tara si din strainatate.
”«Republica de la Ploiesti» a intrat in limbajul comun ca un alt nume dat esecului comic si nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Daca il reducem la actiunile din ziua de 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul in care l-a fixat Caragiale. Miscarea trebuie abordata insa in contextul anilor 1866-1871. Cu tot eclectismul si incoerentele ei, a existat o gandire politica antidinastica, republicana si «democrata» care trebuie pusa in lumina. Este ambitia acestui volum, un eseu asupra ideilor politice ale vremii si asupra modului in care actorii episodului republican isi explica actiunile si deciziile.” (Silvia Marton)
Comunicat Ediutura Humanitas