Albumul Adrian Ghenie – Darwin’s Room este prima publicatie romaneasca dedicata lui Adrian Ghenie, unul dintre cei mai apreciati artisti romani contemporani, reunind reproduceri de calitate ale lucrarilor prezentate la Bienala de Arta de la Venetia, texte critice, interviuri si extrase din presa internationala.
Volumul, co-editat de Mihai Pop si Corina Suteu, insoteste proiectul care reprezinta Romania la cea de-a 56-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia (9 mai22 noiembrie 2015; curator: Mihai Pop, arhitect: Attila Kim).
Prezentarea albumului va avea loc duminica, 25 octombrie, ora 17, la prima intalnire dedicata Bienalei de la Venetia gazduita de Libraria Humanitas de la Cismigiu, la care vor participa Corina Suteu, coordonator de proiect si co-editor al albumului, si Attila Kim, arhitectul expozitiei.
Cele doua editii ale Duminicilor Bienalei de la Venetia sunt ocazii de a intra in contact cu experienta celui mai important eveniment international de arta contemporana, in timpul ultimei luni a desfasurarii acestuia. Editorii albumului dedicat expozitiei si realizatorii Darwin’s Room vor pune in perspectiva parcursul realizarii conceptului si expozitiei, sensul acestora pentru Adrian Ghenie, rolul picturii intr-o piata de arta dominata de alte medii.
”Tema Bienalei din acest an – All the World’s Futures, formulata de curatorul Oknui Enwezor – propune un exercitiu de reflectie privind viitorul umanitatii, iar Pavilionul Romaniei contribuie prin expozitia Darwin’s Room, cuprinzand picturi recente ale artistului, la nuantarea citirii trecutului ca parte indispensabila a viziunii despre viitor. Acest lucru implica si examinarea atenta a miturilor care au stat la baza scrierii istoriei, a fictiunilor care au ajuns sa defineasca o natiune si a luptelor de putere in urma carora au aparut «centrul» si «periferia» (sau invingatorii si invinsii).
Adrian Ghenie propune, prin «laboratorul» lui Darwin, o cale de reinterpretare a surselor istorice la care ne raportam, filtrate prin materialul vizual «neoficial», abundent si neordonat ierarhic, alcatuit din fotografii, articole si documentare ca surse principale.” (Mihai Pop)