fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Romanul “Orasele din cimpie” incheie “Trilogia Frontierei” de Cormac McCarthy

orasele-din-campieConsiderat o capodoperă a literaturii americane, de o frumuseţe neîndurătoare precum o tragedie greacă, romanul Cities of the Plain (1998), de Cormac McCarthy, a apărut şi în limba română.

Oraşele din cîmpie, traducere din limba engleză de Alexandra Olivotto şi Radu Cristescu, a fost publicat săptămîna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală.

Oraşele din cîmpie (1998) încheie aşa-numita „Trilogie a Frontierei”, din care mai fac parte romanele Căluţii mei, căluţi frumoşi (1992, distins cu National Book Award) şi Marea trecere (1994).

Acţiunea, plasată în anul 1952, urmăreşte prietenia ce se leagă între cei doi protagonişti ai romanelor anterioare, John Grady Cole şi Billy Parham, la un ranch texan din apropierea graniţei cu Mexicul.

Viitorul lor pare din ce în ce mai nesigur într-o lume care se schimbă radical. Billy Parham se lasă atras în visul nebunesc al lui John Grady, care s-a îndrăgostit de o prostituată mexicană din Ciudad Juárez şi s-a hotărît să o elibereze din mîinile proxenetului ei şi s-o ia de nevastă. Dragostea lor se dovedeşte însă pe cît de inevitabilă, pe atît de periculoasă.

Apreciat romancier, dramaturg şi scenarist, Cormac McCarthy a abordat în scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literară cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru întreaga creaţie artistică.

Ecranizările romanelor sale s-au bucurat de un mare succes, filmul Nu există ţară pentru bătrîni, regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, obţinînd patru premii Oscar.

La Editura Polirom au apărut romanele: Nu există ţară pentru bătrîni (2010), Meridianul sîngelui (2011), Căluţii mei, căluţi frumoşi (2011), Marea trecere (2012).

Colecţia „Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Articol preluat de pe site-ul Editurii Polirom

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

"Omul din castelul înalt", urmatoarea carte dezbatuta la Clubul de lectura Nemira

Next Article

Revista Capital are ca si insert cartea "Conducta de milioane", de Burke Hedges

Related Posts

Total
0
Share