fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Roşu şi negru, de Stendhal

Poveste a unui protejat care sfârşeşte prost pentru că nu poate decide pe cine iubeşte şi pe cine seduce, Roşu şi negru este mai mult decât un roman celebru, este o carte-lecţie. Oare în zorii mileniului trei nu aceleaşi sunt armele pe care bărbaţi şi femei cu nemiluita le folosesc pentru a parveni? Oare nu este valabil şi azi pentru unii că un chip drăguţ poate să-ţi aducă nume şi funcţie chiar dacă nu mai ai nimic altceva? Urmărindu-l pe Julien Sorel, un băiat isteţ şi plin de farmec care îşi ştie exact ţinta şi arde etapele care în mod normal înseamnă şcoală şi muncă, iar pentru el îmbrobodirea cui trebuie, avem în faţă povestea tuturor timpurilor şi tuturor parveniţilor frumuşei ai acestei lumi.

rosu-si-negru

Dl. de Rênal, primarul unei localităţi de provincie, îl angajează pe tinerelul Julien Sorel să fie tutorele copiilor săi. Julien este un ţăran a cărui ambiţie este să devină preot. Deocamdată. Şi, în timp ce angajatorul gândeşte că angajarea unui tutore l-ar înălţa pe scara socială, angajatul are propriile socoteli. Dacă o seduce pe nevasta primarului, D-na. de Rênal, poate căpăta şi poziţie şi lustru. Ca urmare, trece la atac, femeia se îndrăgosteşte de el şi au o aventură. Conform planului seducătorului, doamna în chestiune îl poleieşte, îl învaţă, îl educă, îi obţine un loc în garda de onoare cu ocazia unei vizite a regelui în localitate. Iar când idila iese la iveală, doamna reuşeşte să-şi îmbrobodească soţul, care se lasă convins mai mult de groaza unui scandal care i-ar nărui planurile de ascensiune pe scara socială.

Julien pleacă să se şcolească şi, din aproape în aproape, ajunge secretar al unui marchiz, La Mole, care are o fată ce se îndrăgosteşte de el din plictiseală. Tânărul ajunge indispensabil şi tatălui pentru lucru şi fiicei pentru amuzament. Într-o zi, aceasta îi mărturiseşte că-l iubeşte. O altă aventură porneşte, cu năbădăi, până când Mathilde, fiica marchizului, rămâne însărcinată. Când să-şi vadă şi Julien visul cu ochii, căci viitorul socru deja se ocupa de cariera lui, vine o scrisoare de la D-na. de Rênal şi seducătorul este demascat. Aşa că Julien se duce şi-o împuşcă pe autoarea scrisorii. Condamnat la moarte, îşi dă seama că de fapt nu a iubit-o decât pe doamna în chestiune şi încheie fericit o existenţă scurtă, în care a făcut totul pentru a parveni. Cum s-ar spune azi, „reuşesc sau mor încercând”. Julien moare şi, nu după mult timp, D-na. de Rênal îl urmează în nefiinţă.

Cartea Roşu şi negru, de Stendhal poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carti cu abtibilduri - bookuria copiilor

Next Article

Reducerile zilei. 22 septembrie 2015

Related Posts

Total
0
Share