Sălașul morții, cea de-a șasea carte din seria romanelor de crimă și mister care îi au ca protagoniști pe detectivii Ben Cooper și Diane Fry este tot ceea ce așteaptă iubitorii genului și ceva în plus: atmosfera.
O serie de telefoane anonime și dispariția unei femei dintr-o parcare pun autoritățile pe jar – să fie un bolnav psihic sau un criminal feroce, cu sânge rece? Totul se leagă apoi de cadavrul unei femei găsite cu aproape un an în urmă: „Își formase o imagine în minte, alcătuită din cele mai mărunte detalii: înălțimea ei, originile rasiale, vârsta estimativă. Știa că are o fractură veche a brațului stâng. Născuse cel puțin o dată și avea umeri neobișnuit de largi pentru o femeie. Totodată, era moartă de circa 18 luni…”.
Fuseseră găsite multe corpuri neidentificate în districtul Peak în cei 12 ani de când Ben Cooper era detectiv în Derbyshire. Majoritatea oameni tineri, majoritatea presupuși sinucigași. Dar femeia aceasta nu era nici una, nici alta. Pas cu pas, este identificată și se descoperă că nu fusese niciodată menționată ca dispărută; se așează încet toate celelalte piese ale argumentației care îi duc pe investigatori spre concluzia că sunt în fața unui criminal de top, foarte periculos: „Mi-am plănuit crima în detaliu. Această moarte va fi un model de perfecțiune. Amănuntele vor fi precise, conceperea fără pată, iar execuția impecabilă. O realizare de care voi putea să fiu mândru toată viața”.
Cum gestionezi atâta moarte la nivel personal și profesional? Cum rămâi profesionist, rece, calculat, un adversar redutabil, lucid și concentrat, cu șanse de izbândă în fața ucigașilor? Cum îți păstrezi mintea limpede și sufletul detașat pentru a spera măcar o clipă – sau preț de un caz care poate dura ani – că vinovații pot fi prinși? Despre aceste ape interioare tulburi vorbește Booth, simplu, atrăgător și fascinant, în Sălașul morții. Apoi completează tabloul general cu tușe din istoria morții, cu etapele durerii oamenilor care pierd pe cineva drag în mod neașteptat și violent, uneori de-a dreptul crud – de la șoc la negare – cu fiori de thriller și mirosuri distincte, unele aflate în mintea celor implicați: „Se auzeau pași apropiindu-se pe coridor. Ghete solide, cineva care călca încet pe podea. Iată un om care nu se grăbește, cu mintea în altă parte, gândindu-se la masa de prânz sau la ieșirea din tură, făcându-și griji despre durerea de spate. Un om obișnuit, care rareori se gândește la moarte. Pașii s-au oprit în dreptul ușii, s-a auzit zgomotul unor hârtii, apoi a urmat un moment de liniște. O aromă de cafea a plutit în aer, caldă și metalică precum o mireasmă depărtată de sânge”.
Ansamblul narativ din Sălașul morții este îmbogățit de toate elementele acelea specifice Angliei profunde, cu viața de fiecare zi a britanicului de la țară, căruia niciun zgomot de metropolă nu-i atenuează șocurile întâmplărilor cutremurătoare; dacă în marile orașe o crimă poate deveni rapid „o știre de ieri”, provincia, în schimb, poate transforma o dramă cum este moartea violentă în subiect de disecat pentru o generație. Cu atât mai mult atunci când sunt mai multe…
Romanul Sălașul morții, de Steven Booth poate fi cumpărat la jumătate de preț de la eMAG.