fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Sambata va avea loc Marea Finala a Concursului Humanitas in licee

Sambata, 7 iunie, la ora 10.00, cele doua echipe finaliste ale Concursului Humanitas in licee vor fi fata in fata in ultima etapa care se va desfasura in Aula Bibliotecii Nationale.

Dupa alte trei etape in care au acumulat punctajul maxim, Colegiile Nationale “Dr. Ioan Mesota” din Brasov si “Constantin Diaconovici Loga” din Timisoara au ajuns in marea Finala a Concursului Humanitas in licee. Au fost cele mai bune echipe din 30 de licee, din 11 orase, obtinand 72 de puncte fiecare.

Tema finalei este In fata unei picturi. Intrebarile pe care le vor primi cele doua echipe sambata pe scena Aulei Bibliotecii Nationale au fost concepute de Victor Ieronim Stoichita, autor Humanitas si profesor de istoria artei la Universitatea din Fribourg si sunt bazate pe bibliografia pe care au primit-o elevii la finalul celei de-a treia etape: cartea Scurta istorie a umbrei. Trofeul si premiul cel mare vor fi inmanate de Gabriel Liiceanu.

Cea de-a treia editie a concursului Humanitas in licee s-a derulat pe parcursul anului scolar 2013–2014 si a avut patru etape cu o bibliografie Humanitas. Pentru prima etapa, Cele mai frumoase povestiri din Biblie, intrebarile au plecat de la volumul cu acelasi titlu si au fost create de Monica Brosteanu si Francisca Baltaceanu; pentru a doua etapa, Numerele naturii, intrebarile au fost concepute de Vlad Zografi, dramaturg si coordonatorul colectiilor de stiinta si “Contrapunct” ale editurii Humanitas pornind de la cartile Zero. Biografia unei idei periculoase de Charles Seife si Numerele naturii de Ian Stewart; pentru cea de-a treia, Mozart, autorul intrebarilor a fost din nou Vlad Zografi, iar cartea din bibliografie a fost 1791. Ultimul an al lui Mozart de H.C. Robbins Landon. Concursul s-a desfasurat cu public, in cele trei etape de calificare rolul de gazda revenindu-i fiecaruia dintre licee, prin rotatie.

Elevii finalisti si spectatorii se vor bucura de frumusetea intrebarilor-poveste. Indiciile din prima parte a intrebarii tin de specificul cartii, al unor personaje sau concepte esentiale, iar un raspuns primit dupa citirea lor este rasplatit cu doua puncte. Din ce in ce mai numeroase si mai clare, indiciile din a doua parte aduc un singur punct.

Fiti sustinatorul uneia dintre cele doua echipe intr-un matineu inteligent, coprezentat de Victor Rebengiuc si Andi Moisescu, sambata, 7 iunie, ora 10.00, in Aula Bibliotecii Nationale.

Cea de-a patra editie a Concursului Humanitas in licee va incepe in septembrie 2014, se va desfasura pe toata durata anului scolar 2014–2015 si va avea patru etape: Cum a inceput Renasterea, Bratienii, Eminescu, Jurnalul de la Paltinis.

finalalicee

O carte a intrebarilor si a raspunsurilor

Primul volum al cartii Cine sunt? Ce sunt? Concursul Humanitas in licee. Un concurs de cultura generala, aparut de curand la editura Humanitas Multimedia, strange toate intrebarile si raspunsurile editiei cu care a debutat Concursul Humanitas in licee. Capitolele acestui volum sunt chiar temele etapelor: Secolul 19, Darwinismul, Grecia antica, Nasterea universului, Istoria romanilor, intrebarile fiind concepute de Ioana Parvulescu, Andrei Cornea, Vlad Zografi si Catalin Strat.

“Lectura in sine a intrebarilor este o bucurie intelectuala. La fel grafica lui Mihail Cosuletu. Iar pentru cine a avut placerea sa participe, ca spectator, la una dintre finalele concursului, prezenta lui Andi Moisescu ca moderator in mijlocul acelor adolescenti minunati va ramane de neuitat.” (Gabriel Liiceanu)

Le multumim directorilor liceelor, profesorilor coordonatori, elevilor inscrisi in concurs si librarilor moderatori pentru ca au facut posibil acest proiect.

Comunicat de presa Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment: Andrew Solomon la Bucuresti

Next Article

Jurnalul National ne aduce o noua colectie: Scriitori romani ilustrati

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share