fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Saşenka, de Simon Beag Montefiore

Cei care l-au doborât pe ultimul ţar al Rusiei şi au instaurat comunismul credeau în ceea ce făceau. Manipulaţi sau din convingere, cu forţe proprii sau bine susţinuţi financiar din occident (aşa cum relevă documente până acum clasificate din arhivele americane), aceşti oameni au reuşit imposibilul: victoria Revoluţiei bolşevice şi au contribuit prin asta la coşmarul care a urmat.

sasenka

Romanul Saşenka se ocupă de astfel de personaje, portretizând oameni care au servit stalinismul din convingere şi entuziasm, majoritatea psihopaţi cruzi, îmbătaţi de putere ori absurzi şi laşi, atenţi la fiecare ridicare de sprânceană a lui Stalin şi fiind capabili de orice pentru a-şi securiza poziţiile în stat. De altfel, foarte multe dintre punctele de forţă ale cărţii se sprijină pe documentarea minuţioasă realizată de Montefiore, jurnalist britanic, autor, de altfel, al altor volume de aceeaşi factură, bine primite, printre care amintim „Tânărul Stalin”.

Aşadar, suntem în Rusia anului 1916 şi tânăra de 16 ani Saşenka trăieşte foarte confortabil în casa tatălui ei, Baron Zeitlin, un evreu bogat din St. Petersburg. Merge la pension şi nu prea este la curent cu faptul că mama ei a devenit o nimfomană căzută în mrejele lui Rasputin (care îşi face o scurtă apariţie în carte, alături de evocarea altor figuri istorice ale timpului). Oricât ar părea de straniu, tânăra, influenţată de unchiul Mendel, este în secret o simpatizantă a bolşevicilor, ba chiar colaborează cu ei având numele de cod „tovarăşa vulpe polară”. La un moment dat este chiar arestată şi interogată de poliţia ţaristă, dar ulterior este eliberată. Toate acestea o determină să devină agent dubu pentru „roşii”.

După Revoluţia care i-a ruinat tatăl, Saşenka devine sovietica perfectă, nevastă şi redactor la o revistă pentru femei. Este măritată cu un oficial al Partidului, au o casă şi doi copii. Într-o seară însuşi Stalin le face o vizită, atât sunt de importanţi. Apoi vine momentul căderii: Saşenka are o legătură extraconjugală cu un scriitor evreu, soţul află şi întreaga familie este în pericol, întrucât adulterul în stalinism era de neconceput. Apucă să-şi pună copiii la adăpost până să fie azvârlită pentru totdeauna în închisoarea de la Lubyanka.

Suntem apoi în anul 1994. O tânără specialist în istorie, Katinka Vinsky, este angajată de un oligarh rus care trăieşte la Londra să afle totul despre rădăcinile familiei lui. Katinka ajunge la arhivele din Moscova şi surpriza este uluitoare…

Romanul Saşenka, de Simon Beag Montefiore se gaseste cu reducere la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Hering roşu fără muştar, de Alan Bradley

Next Article

Carti ieftine: 50% reducere la carti si eBook-uri, doar azi, 6 octombrie. Vezi codurile de reducere

Related Posts

Total
0
Share