fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire, de Peter Handke

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire

Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire este o mostră convingătoare despre forța cuvântului mânuit de un maestru. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură Peter Handke este, fără îndoială și cu toate controversele incluse, unul dintre scriitorii reprezentativi de limbă germană de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Eseurile sale jurnalistice, în care a luat partea sârbilor în timpul conflictelor din anii 1990, au provocat dezbateri dintre cele mai aprinse, dar Handke este cu mult mai mult decât un partizan al unei cauze sau al alteia. Distincția primită din partea Academiei Suedeze demonstrează, printre altele, impactul scrisului său asupra lumii.

Așadar, în Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire un tânăr austriac cutreieră Statele Unite ale Americii în anii 1970. Este european până în străfundurile ființei, a plecat într-o căutare de sine și de rude, iar șocurile se țin lanț. Destinația rămâne necunoscută, pentru a servi ideii că eroul vrea mereu să fie altundeva. Separarea de iubita Judith l-a lăsat oarecum fără busolă interioară și nu pare să-i mai pese. Orice ar fi, trebuie să scape de melancolie și de imaginea fetei. Eșafodajul său sufletesc este într-o vrie pe care societatea americană, cvasi-necunoscută și complet aiuritoare pentru un locuitor al „bătrânului continent”, poate s-o atenueze sau dimpotrivă, s-o exacerbeze. „În timpul călătoriei prin Noua Anglie am avut timp pentru… pentru ce? Curând m-am plictisit să privesc peisajul, pentru că geamurile autocarului Greyhound făceau totul să pară sumbru”.

Tânărul cu educație germanică se izbește frontal de consumerismul american. Drept rezultat, se „ascunde” prin moteluri, pentru a-și trage sufletul și a-și continua introspecția nevrotică. „Las cartea și stau în întuneric. Aerul condiționat susură ușor, apoi mă privesc adormind… În dimineața următoare am plecat spre Philadelphia”.

În epicentrul călătoriei tânărului stă înșiruirea detaliilor de fiecare zi din viața unui european cu „bagaj” emoțional propriu, suprapus pe moștenirea ancestrală, care rareori „face priză” cu structura societății americane. Iar aceasta este, de fapt, suprafața. Simbolistica duce cu gândul la căutarea propriei „nișe” de evoluție într-o lume care îi provoacă sinele din toate părțile și până în cel mai mic amănunt. „Am așteptat câteva minute, am format zero, apoi am spus că doresc o convorbire în Europa. I-am dat operatorului numărul de telefon al mamei, în Austria”.

Toată căutarea haotică are un moment de cotitură tot prin intermediul… Americii. Într-o zi, personajul decide s-o caute pe fosta sa iubită de peste Ocean, Claire. De la vizita în California și întâlnirea cu fata și fiica ei, totul începe să capete sens și, poate mai important, direcție. Undeva deasupra, suprapusă peste aventura fizică și emoțională, tronează nevoia căutării identității, a întregirii, personificată de fratele care cândva a plecat de acasă fără un cuvânt și a emigrat în America…

Cartea Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire, de Peter Handke, se găsește online, cu reducere, la Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Rețeaua șoaptelor

Recenzie la cartea Rețeaua șoaptelor, de Chandler Baker

Next Article

Început de an cu povești noi: reduceri de până la 50% la sute de cărți

Related Posts

Total
0
Share