fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Seara dedicata romanului ‘2084. Sfarsitul lumii’, de Boualem Sansal

Editura Humanitas ne invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu miercuri, 22 iunie, ora 19, la o seara dedicata romanului 2084. Sfarsitul lumii de Boualem Sansal, distins cu Marele Premiu al Academiei Franceze in 2015.

La eveniment vor participa jurnalistii Ovidiu Nahoi si Marius Constantinescu si publicistul Ioan Stanomir. Moderatorul intalnirii va fi Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction.

”2084 e mai dur decat Supunere, descriind un adevarat totalitarism religios.” (Michel Houellebecq)

Detinator al unui numar impresionant de premii literare, atat franceze, cat si internationale, scriitorul algerian Boualem Sansal este, in mod cert, una dintre vocile majore ale literaturii contemporane. Romanul sau 2084. Sfarsitul lumii, tradus in 25 de tari, a primit Marele Premiu al Academiei Franceze in 2015 si a fost desemnat drept cea mai buna carte a anului de catre revista Lire.

Boualem Sansal

”Fabula, parabola, pamflet, roman total al unei dictaturi fara Istorie, 2084 isi inmarmureste cititorii. La 66 de ani, pentru Boualem Sansal a tacea inseamna «o forma de sinucidere». Dovada este aceasta fabula orwelliana si apocaliptica despre viitorul unei dictaturi religioase. […] Bine ati venit in Abistan, imperiul cu 60 de provincii condus de profetul Abi, devotatul trimis al lui Yolah, inca de la sfarsitul marelui si sangerosului razboi sfant, castigat de adeptii «unei forme grav degenerate a unei religii sclipitoare» si care a transformat «bieti credinciosi inutili in gloriosi si profitabili martiri». Ascultare, supunere, amnezie, supraveghere, rabdare, ignoranta, justitie expeditiva – toate acestea dau ritmul vietii de zi cu zi al locuitorilor Abistanului.” (Marianne Payot, L’Express)

Boualem Sansal s-a nascut la 15 octombrie 1949 in Teniet el Had, in Algeria. A ramas orfan de tata in 1954, iar pentru trei ani a fost crescut de bunica sa. A urmat Ecole Polytechnique d’Alger, apoi a detinut functia de asistent si cercetator in cadrul aceleiasi facultati. A obtinut titlul de doctor in economie. In 1996 a fost numit director general la Ministerul Industriei, insa in 2003 a fost concediat pentru ca a luat pozitie critica impotriva puterii. La 50 de ani, in 1999, ii apare primul roman, Le Serment des barbares – ecranizat de Jorge Semprún -, pentru care a fost recompensat cu Prix pour premier Roman si Prix Tropiques. Au urmat alte romane: L’Enfant fou de l’arbre creux (2000), Dis-moi le paradis (2003), Harraga (2005), Le village de l’Allemand ou le journal des freres Schiller (2008; Grand Prix RTL-Lire, Grand Prix de la francophonie, Prix Nessim Habif – Academie royale de langue et de litterature francaises de Belgique), Rue Darwin (2011; Prix du Roman-News si Prix du Roman Arabe – premiul in bani, finantat de ambasadorii arabi, a fost retras deoarece a participat la Festivalul de Film de la Ierusalim). A scris, de asemenea, povestiri si eseuri, precum si o carte de literatura tehnica. In 2011 Boualem Sansal a primit Premiului Pacii acordat de Uniunea Librarilor Germani, iar in 2012 a facut parte din juriul Festivalului de film de la Berlin. A primit, de asemenea, distinctia de Chevalier des Arts et des Lettres. Locuieste in Algeria impreuna cu familia, in ciuda controverselor starnite de cartile publicate.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Căpitanul RO, un supererou 100% românesc

Next Article
reduceri litera

Super weekend Litera! Reduceri de minim 35% la toate cărțile

Related Posts

Total
0
Share