fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Seara japoneza la Libraria Humanitas

Miercuri, 17 Septembrie, de la ora 19:00 suntem asteptati la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru lansarea cartii “Calea samuraiului astazi” de Yukio Mishima.

Moderatorul acestui eveniment va fi Serban Georgescu, iar ca invitati ii vom putea vedea pe Excelenta Sa Kanji Tsushima, Elisabeta Lasconi, Mirela Murgescu, Gabriel Liiceanu si Stefan Liiceanu.

invitatie-mishima-17sep2014„Yukio Mishima a scris această fascinantă carte în august 1967, cu trei ani înainte de dramatica sa sinucidere în Tokyo la sediul Forţelor de Autoapărare. Volumul, care conţine o interpretare personală la Hagakure, un cod clasic de etică şi conduită a samurailor, a devenit un bestseller în Japonia imediat după moartea lui Mishima survenită în noiembrie 1970. Atât admiratorii, cât şi detractorii poziţiilor sale politice au recurs la Hagakure pentru a înţelege drama finală a lui Mishima. Una dintre multele ipostaze în care Mishima se vedea pe sine era şi aceea a unui samurai modern. Pentru el era esenţtial să moară cât era încă în putere, iar moartea sa să fie demnă de tradiţia samurailor. Chiar şi detaliile pregătirii scenei sinuciderii de la sediul Forţelor de Autoapărare sunt influenţate deHagakure: banderolele purtate de Mishima şi însoţitorii săi în timpul ultimului său discurs purtau un slogan dinHagakure. Iar preţiozitatea extremă cu care s-a pregătit de moarte în dimineaţa ultimei sale zile reflectă spiritul acestui cod aşa cum l-a înţeles Mishima: «Chiar şi în moarte, bărbaţii trebuie să aibă culoarea florii de cireş».“ (Kathryn Sparling, Columbia University)

Yukio Mishima (Kimitake Hiraoka pe numele sau adevarat) este unul dintre scriitorii japonezi emblematici ai secolulu trecut. S-a nascut in 1925 la Tokyo intr-o familie de samurai si incepe a scrie inca de la varsta de doisprezece ani.
La saisprezece ani debuteaza in prestigioasa revista literara Bungei-Bunka si adopta pseudonimul Yukio Mishima pentru a-si ascunde identitatea fata de tatal sau, adeptul unei educatii stricte.

Prozator, poet si dramaturg, acesta a fost de trei ori nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura.

Anuța Stănculeanu

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mai ai 8 lei prin buzunare? Ia uite ce carti iti poti lua azi! :)

Next Article

"Mincinosii", o noua carte in colectia Young Fiction a Editurii Trei

Related Posts

Total
0
Share