fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Seară japoneză dedicată romanului Naufragii, de Akira Yoshimura

AKIRA YOSHIMURALuni, 30 mai, ora 19.00 Humanitas ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) pentru o seară japoneză dedicată romanului Naufragii de Akira Yoshimura, unul dintre cei mai importanţi prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX.

Invitaţii acestei seri sunt Ioana Bâldea Constantinescu şi Andrei Crăciun, scriitori şi jurnalişti, Angela Drăgan, profesor de limba şi literatura japoneză în cadrul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru” din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, va avea loc prezentarea Marea, peştii şi anotimpurile în viaţa japonezilor. Vom discuta despre simbolurile şi temele marine în civilizaţia şi cultura japoneză pornind de la cazul particular al sărbătorii naţionaleTango no sekku, dedicate copiilor şi părinţilor. Vor fi expuşi şi prezentaţi publicului koinobori, peşti ornamentali din hârtie, specifici acestei sărbători.

Naufragii” de Akira Yoshimura o carte recomandată de Radio România Cultural şi Hyperliteratura. Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru”.

Accesul la eveniment se face în baza unei rezervări la numărul de telefon 021.311.40.01 sau pe adresa de email cismigiu@humanitas.ro, în limita celor 100 de locuri disponibile, până la data de 30 mai, ora 18.30.

„Yukio Mishima spunea adesea că Akira Yoshimura este cel mai bun scriitor dintre noi toți.“ (Setsuko Tsumura, Télérama)

Inspirat dintr-o veche legendă niponă, romanul al cărui erou este Isaku, un copil de nouă ani, ne poartă în mijlocul unei comunităţi izolate, încremenită în tradiţii, al cărei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor.

Ni se înfăţişează o lume a pauperităţii, unde oamenii de la marginea mării se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndrăgostesc şi cad pradă geloziei, ducând o viaţă apăsătoare, peste care pluteşte mereu neliniştea aşteptării. Însă tradiţia de a atrage prin focurile întrebuinţate la făcutul sării vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvăluie violenţa primitivă a comunităţii care, deşi crede în perpetuarea sufletelor celor morţi, este obligată să ucidă pentru a supravieţui.

„Yoshimura evocă vechea tradiție japoneză a pescuitului într-o manieră extraordinar de minuțioasă, realizând un tablou de o verosimilitate remarcabilă. Naufragii este o lectură pe care n-o veți putea uita.“ (Los Angeles Times).

AKIRA YOSHIMURA s-a născut la Tokyo în 1927 și a murit în 2006 la Mitaka. Este autorul a peste douăzeci de romane, culegeri de povestiri și eseuri. Multipremiat pentru romanele și povestirile sale, majoritatea bestselleruri în Japonia, Akira Yoshimura se inspiră din vechile legende, din istoria recentă a Japoniei, din cotidian – incluzând chiar rubricile de fapt divers –, precum și din propria biografie. Temele recurente care apar sunt libertatea, vinovăția, supraviețuirea sau inadaptarea. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Supliciul unei adolescente (Shojo kakei, 1959; Humanitas, 2006), Ishi no Bisho (Surâsul pietrelor, 1962; Humanitas, 2006), Hoshi e no tabi (Călătorie spre stele, 1966), care i-a adus Premiul Osamu Dazai, Toi hi no senso (Războiul vremurilor îndepărtate, 1978), Naufragii (Hasen, 1982), Hagoku (Evadare, 1983), pentru care a primit Premiul Yomiuri, Kari shakuhō (Libertate condiționată, 1988), Amerika Hikozo (Hikozo, 1999). În 1997 a devenit membru al Academiei de Artă din Japonia, al cărei Premiu pentru literatură i se decernase în 1987. În 2006 i s-a conferit Ordinul Soarelui Răsare.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Marin Mălaicu-Hondrari

Atelier online de scriere creativă cu Marin Mălaicu-Hondrari

Next Article
concert Loredana New York

Asociația Curtea Veche va dona 10.000 de cărți copiilor din România în urma concertului caritabil susținut de LOREDANA la New York

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share