fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Eveniment Humanitas: intalnire cu istoricii Georgeta Filitti, Adrian-Silvan Ionescu si Sergiu Iosipescu

La 160 de ani de la incheierea Razboiului Crimeii (1853-1856), Editura Humanitas publica marturiile lasate de doi calatori straini intr-un moment istoric de importanta cruciala: momentul in care Romania apare pe harta lumii.

Humanitas ne asteapta la Libraria Humanitas de la Cismigiu sambata, 20 februarie, ora 17, la o intalnire cu istoricii Georgeta Filitti, Adrian-Silvan Ionescu si Sergiu Iosipescu despre doua sinteze asupra spatiului romanesc scrise in 1853 si 1854, perioada in care se creeaza premisele si conditiile pentru existenta Romaniei moderne: Jurnalul unei calatorii in Principatele Dunarene in toamna si iarna anului 1853 de Patrick O’Brien si Romania, tara de hotar intre crestini si turci. Cu aventuri din calatoria prin Europa rasariteana si Asia apuseana – 1854 de James O. Noyes. Dezbaterea va fi moderata de Radu Garmacea, redactor-sef al Editurii Humanitas.

Accesul la eveniment se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 021 311 40 01 sau la adresa de email cismigiu@humanitas.ro, in limita locurilor disponibile.

Jurnalul unei calatorii in Principatele Dunarene in toamna si iarna anului 1853 de Patrick O’Brien, traducere din engleza, introducere si note de Constantin Ardeleanu

“Volumul irlandezului Patrick O’Brien, publicat in anul 1854, cand rusofobia occidentala ajunsese la apogeu, capata o semnificatie aparte pentru cititorul roman. Departe de a fi o relatare de calatorie interesanta prin ineditul si pitorescul descrierilor de peisaje, de tipuri umane sau de ciudatenii care fac inca deliciul acestei specii literare, lucrarea lui O’Brien este o subtila analiza a cadrului istoric si politic intern si international in care, in vara anului 1853, armatele tariste au ocupat cele doua Principate Romane, Moldova si Tara Romaneasca. Interesat sa cunoasca si sa inteleaga mai bine aceasta complicata ecuatie politica, O’Brien a redactat un veritabil eseu de filozofie politica din care reiese ca actorii, principiile aparate si modurile de operare (Rusia, puterile occidentale, autocratia, democratia, ocupatiile militare, provocarile, loviturile de stat, propaganda etc.) par sa se fi schimbat prea putin la mai bine de un secol si jumatate de la finalul Razboiului Crimeii.” (Constantin Ardeleanu)

Romania, tara de hotar intre crestini si turci. Cu aventuri din calatoria prin Europa rasariteana si Asia apuseana – 1854 de James O. Noyes, traducere din engleza si note de Eugen Popa

In anul 1854, atras de mirajul Orientului, un tanar doctor din Statele Unite porneste spre teatrele de lupta ale Razboiului Crimeii, dornic sa fie martorul marilor fapte ale timpului sau. In calatoria de la Viena la Constantinopol face oprirea obligatorie la Bucuresti, unde misteriosul Stephen Lakeman, alias Mazar pasa, ii gaseste un post de chirurg in armata otomana. Patru ani mai tarziu, intors acasa, va publica prima carte despre romani scrisa de un american – o marturie pretioasa a momentului istoric in care “latinii de la Dunarea de Jos” patrund in constiinta Occidentului.

Comunicat Editura Humanitas

seara-vintage-humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
intors pe dos

Filmul de animație Întors pe dos a câștigat Premiul BAFTA 2016

Next Article
Povesti Disney

Cele mai frumoase povești clasice Disney - o nouă colecție de inserturi de la Libertatea și Editura Litera

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share