Mulţi cred că „Scurtături inteligente” este una dintre cele mai bune cărţi ale anului trecut. Cu siguranţă este una dintre cele mai actuale, motiv pentru care stă în faţa publicului din România.
Carte publicata in 2015 la Editura Publica
- Data aparitiei: Mai 2015
- Traducator: Emilia Vasiliu
- Tip coperta: Brosata
- Format: 145×205
- Numar pagini: 312
- ISBN: 978-606-722-027-8
- Cumpara cartea cu reducere
Jurnalistul Shane Snow, un excelent narator, care, printre altele, a dezvoltat un website care îi ajută pe membrii breslei să ia legătura cu cei care au nevoie de conţinut scris, a dat la iveală o lecţie: dacă eşti în blocaj profesional sau personal, succesul este totuşi posibil. Şi argumentează cu nenumărate studii care atestă faptul că în lumea modernă, dacă ne coagulăm eforturile pe căi nebătute, realizările noastre pot creşte spectaculos. Mai exact, potrivit lui Snow, filosofia „muncii grele” sau a „plăţii datoriilor” pe calea dificilă sunt depăşite. În majoritatea cazurilor, căile tradiţionale sunt departe de a fi rămas cheia succesului şi progresului personal. Mai mult, autorul insistă pe ideea că nu trebuie să cazi de mai multe ori pentru a realiza o ridicare spectaculoasă – în fond, cine „nu se prinde” ce a greşit după prima cădere este pasibil s-o repete. Aşadar, ce ne recomandă? Scurtăturile si mişcările inteligente. Ambele aduc beneficii, chiar dacă la scări diferite. Astfel, scurtăturile asigură câştiguri „rapide, dar de scurtă durată”. Autorul demonstrează că luând ce-i bun din ele putem iniţia „smartcuts”, adică mişcări inteligente care au integritate şi care pot să ne ferească de ceea ce îndeobşte implică scurtăturile (înşelăciune, calea mai uşoară etc).
Trei capitole majore, cu trei chei distincte de a atinge succesul în mod inteligent:
- Scurtarea sau cum să elimini ciclurile inutile. Prea des calea bătătorită ne împiedică să ne alcătuim propria scară a ascensiunii, ceea ce, dacă privim cu atenţie, oamenii de succes au făcut şi implicit nu au urmat… căile bătute. „Furatul meseriei”, vechi de când lumea, este un alt mod de a câştiga timp. Iar viteza de reacţie – acea capacitate de a învăţa rapid şi din succes şi din eşec – este un alt element câştigător al combinaţiei.
- Avantajul sau cum să faci mai mult cu mai puţin efort. Această a doua secţiune a cărţii radiografiază ceea ce denumeşte „platforme” ale muncii, mai precis uneltele, împrejurările şi împrejurimile care ne pot crea avantajul de a realiza mai mult cu efort mai puţin. Aici, lumea virtuală este deja o platformă care le asigură multora traiul fără să necesite deplasări şi alte cheltuieli. După platforme urmeaza „valul”, adică trendul pe care unii dintre noi îl percepem şi la care ne asociem din timp, câştigând astfel enorm. Iar „conectarea” completează fericit transmiterea mesajului către cât mai mulţi oameni şi favorizarea accederii la acelaşi scop.
- Zborul sau cum să transformi acest fel de a gândi şi acţiona într-un mod de muncă şi viaţă. Odată ce te-ai avântat spre succes, este mai uşor să ţii pasul decât să încetineşti. O altă lecţie este simplitatea, mai exact eliminarea aspectelor care ne îngreunează viaţa şi la care oamenii de succes ai lumii au apelat întotdeauna pentru a ajunge acolo und sunt. Nu în ultimul rând, gânditul de 10 ori al unui lucru nu costă nimic şi ne forţează să închidem cercul, adică să găsim acele „smartcuts” de la care începe tot acest demers scriitoricesc.
Cartea poate fi cumpărată și online, cu reducere, de aici.
Roxana Ichim