fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Sensibilul dincolo de prejudecăți (“Vechiul oraș imperial”, de Yasunari Kawabata)

vechiul_oras_imperialRecenzie la romanul “Vechiul oraș imperial” – Yasunari Kawabata, trad. Anca Focșeneanu, ed. Humanitas, 2013.

”Vechiul oraș imperial” este unul dintre cele trei romane menționate de juriul premiului Nobel, alături de O mie de cocori și Țara zăpezilor. Mi-a plăcut la fel de mult ca Țara zăpezilor, dar și O mie de cocori este o carte foarte sensibilă și are dedesubturile ei. Pentru cititorii care nu sunt obișnuiți cu literatura japoneză, volumele unor autori (nu toți) precum Kawabata sau Mishima le pot găsi altfel decât interesante (cel puțin), ieșind oarecum din tipar.

Volumul despre care vorbesc este, de asemenea, unul deosebit și exprimă mult mai multe decât putem deduce prin simpla lecturare, fiind de o subtilitate incredibilă, specifică, de asemenea, scrierilor lui Kawabata.

Protagonista romanului este o fată pe nume Chieko, fiica adoptată a unui țesător de chimonouri tradiționale din Kyoto, pe nume Takichiro. Ea a fost adoptată de foarte mică de Shige și Takichiro, modul în care s-a întâmplat asta rămânând o enigmă fiindcă autorul nu dezvăluie acest lucru. Cum nu dezvălui multe altele pe parcursul romanului. În vremea aceea afacerile lui Takichiro mergeau bine, încă se mai păstrau aspectele tradiționale ale orașului precum modelele de obi sau de chimonouri, războaiele de țesut manuale etc. Acum, când Chieko are peste 20 de ani, tradiția începe să se piardă. Apar magazine ce vând obiecte și modele (de brâuri – obi) occidentale, magazinele cu modele tradiționale nu mai au căutare, iar războiul de țesut începe să fie înlocuit. Afacerea părinților ei nu prea mai merge, iar ea resimte aceste modificări pricinuite din cauza transformării orașului, modificări ce sunt resimțite și de tatăl ei, mai mult ca oricine.

Chieko duce o viață simplă și modestă: își ascultă părinții întru-totul (este singura care mai poartă modele sobre de obi pictate de Takichiro), participă la sărbătorile ce au loc mai mereu în oraș (și aici, trebuie să subliniez, sărbătorile fac parte din structura japonezilor, ele fiind, după cum vedem în carte, un motiv de bucurie și ieșire din cotidian), se poartă respectuos față de pretendenții ei etc. Fiind în același timp considerară foarte frumoasă, ea începe să fie curtată (desigur, nu în sens occidental) de Hideo (dorit de tată pentru căsătorie), Schin’ichi și mai apoi fratele celui din urmă, Ryusuke. Ea are ochi pentru tânărul ”paj” Schin’ichi. Pe fondul tuturor problemelor sentimentale și nu numai, un lucru intervine în viața ei și-i dă peste cap totul. Își întâlnește sora geamănă, pe Naeko, cu ocazia unei sărbători Gion. Ele au fost despărțite la naștere, iar acum, după atâta timp, viața le aduce împreună. Însă acest lucru nu face decât să înrăutățească lucrurile. Modul de viață, mediul în care au trăit, situațiile lor sunt total diferite etc. Vinovăția încolțește în sufletele amândoura, ajungându-se astfel la o relație complicată între cele două surori gemene. Condimentată de intervenția lui Hideo și a lui Ryusuke.

Kawabata împletește aici amăgirea, tristețea cu fericirea, melancolia, vinovăția și regretul. Toate dau o armonie aparte romanului și scot în evidență neliniștea vechiului oraș Kyoto prin intermediul poveștii celor două surori. Totul este prezentat simplu, dar extrem de rafinat și emoționant. Pentru că principala calitate ce leagă scrierile lui Kawabata este emoția, o emoție altfel decât o percepem noi. O emoție a oamenilor și a culturii din Japonia. Admirarea florilor de cireș de un roșu – aprins, participarea cu tot sufletul la nenumăratele sărbători, respectarea tradițiilor, prețuirea ceremoniei ceaiului sau vizitarea cartierelor plăcerii unde locuiesc gheișele, toate acestea transmit farmecul apare ale scrierii lui Kawabata și implicit, a culturii japoneze.

Emilia Zăinel

Cartea o puteti cumpara online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Noutate la Editura ALLFA: "Vedere spre paradis", de Ingvar Ambjornsen

Next Article

Astazi apare numarul 4 al revistei de colectie Ceasuri de Epoca cu Ceasul Stilul Geneva

Related Posts

Total
0
Share