fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Şi atunci ne-au terminat, de Joshua Ferris

Şi atunci ne-au terminatFără mânie – dimpotrivă, cu echilibru – şi fără îngustime – dimpotrivă, cu umor – în Şi atunci ne-au terminat, Ferris pune oglinda în faţa vieţii contemporanilor, care a ajuns să înceapă cu termenul „office”.

Şi atunci ne-au terminat – povestea lui Ferris

Publicitatea lovită de internet îi lasă „fără grai” pe mulţi dintre cei care se ocupau cu aşa ceva peste ocean, la începutul deceniului trecut. Clienţii o iau la goană de pe liste, proiectele se închid unul câte unul, iar patronii scapă zilnic de „balastul” uman. Internetul, mană cerească, face inutilizabilă fişa postului – lumea virtuală execută fără să negocieze, nu are nevoie de leafă, de asigurări de sănătate şi nici copii pe-acasă. În mijlocul acestui haos vine o comandă de la o entitate care nu există pe internet: o asociaţie de luptă împotriva cancerului la sân. Şi care cere o reclamă dificilă, una care să-i facă pe aceşti bolnavi să se amuze pe seama faptului că au un diagnostic fatal. Cei rămaşi în firma de publicitate dau pe-afară de „mişto-uri” la adresa cererii, dar în acelaşi timp fac pe dracu-n patru să îndeplinească cerinţa care i-ar putea salva de la căderea liberă. „Toţi ne rugam în acelaşi fel: dă, Doamne, să fiu eu cel ales!”. Acest plural pe care îl foloseşte Ferris este, de altfel, unul dintre punctele de rezistenţă ale poveştii, care astfel stârneşte instantaneu empatia cititorului, cine ştie, poate şi el un corporatist cu sabia concedierii deasupra capului şi cu competiţia nemiloasă mânându-l din spate în fiecare ceas.

Pe de altă parte, acest personaj colectiv este format din multe entităţi separate, fiecare cu povestea ei; membrii echipei, „publicitarii” carevasăzică, sunt mari vorbăreţi şi fiecare şi în ansamblu, au nervi, plictiseli, grade diferite de pregătire profesională şi porţii distincte de inspiraţie. Karen Woo, de pildă, directorul artistic, este deopotrivă inteligentă şi bârfitoare, şi nu ezită să inventeze tot felul de aberaţii publicitare, doar-doar senzaţionalismul o va scoate din rând. Chris Yop este un frustrat de vârstă mijlocie care intră în birouri pentru a lucra la proiect chiar dacă a fost concediat. Iar Joe Pope este un refractar şi un antisocial de manual… iar lista de poveşti de viaţă mici care gravitează în jurul unei reclame ar putea continua.

Din cartea lui Ferris, care a lucrat cândva într-o companie de asigurări, nu lipsesc expresiile pe care această breaslă le inventează pentru fiecare mişcare profesională, atmosfera de paranoia atât de specifică acestui tip de firme – cu eternele întrebări cine, ce, când, unde, cum, de ce, ca în breasla jurnaliştilor, cu deosebirea că ele rămân în cercul închis al echipei – lipsa de scrupule când vine vorba despre a obţine chiar şi cel mai mic avantaj care îl menţine pe unul sau pe altul „în cărţi”, tristeţea nesfârşită din scena mâncatului unui ou fiert pe birou… „Vieţile noastre… nu ne puteam aminti nici ce se întâmplase cu trei ore în urmă. Memoria noastră era ca povestea cu peştişorul auriu; în fiecare seară făcea o călătorie, pentru a se întoarce dimineaţă în vasul cu apă”.

Cartea Şi atunci ne-au terminat, de Joshua Ferris poate fi cumpărată cu reducere de la Libris, Humanitas, eMAG sau Elefant.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
cărți romantice

6 cărți romantice cu Libertatea, la numai 29,99 lei

Next Article
revista Timpul

A apărut un nou număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL

Related Posts

Total
0
Share