fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Şi munţii au ecou, de Khaled Hosseini

„Vreţi o poveste şi asta vă ofer”, începe Hosseini Şi munţii au ecou, o carte despre pierdere, trădare, familie şi pocăinţă în Afganistanul care nu mai pare a se regăsi, sfâşiat între războaie şi „invazia” valorilor occidentale peste tradiţiile sale milenare.

si-muntii-au-ecou

Ne aflăm în 1952. Saboor este un tată afgan sărac care trebuie să-şi dea copilul pentru ca acesta să aibă o şansă la o viaţă mai bună. Ştie că nu-l va mai vedea vreodată. Este o fetiţă pe nume Pari, care are o strânsă legătură cu fratele ei, Abdullah. Cea mică urmează să-i fie dată unei familii de bogătaşi din Kabul. Din acest moment, Hosseini se concentrează pe crearea sentimentului de aşteptare pentru cititor… aşteptarea momentului în care cei doi fraţi vor fi reuniţi.

Autorul este un maestru al punerii în naraţiune a principiului „du cititorul acolo unde vrea să ajungă, dar într-un fel în care nu se aşteaptă”. Aşezând strat peste strat de relaţii familiale şi poveşti de viaţă aspră, naraţiunea întârzie deznodământul fără să-i scadă savoarea. Şi asta în special graţie creionării unor personaje secundare memorabile, ca prima mamă vitregă, Parwana, care nu este indiferentă faţă de tristeţea unui copil, doar că nu poate trece uşor peste o nefericire personală, ca unchiul Nabi, cel care pune la cale separarea copiilor dar reuşeşte, prin acţiuni ulterioare, să câştige simpatia cititorului, ca noua „mamă” a lui Pari, Nila Wahdati, care o duce pe micuţă în Franţa şi care se transformă, prin însăşi neatractivitatea ei, într-unul dintre cele mai interesante personaje ale cărţii.

În paralel cu povestea de familie se derulează, implacabilă, istoria. Relaţia Afganistanului cu restul lumii este una turbulentă; traumele pe care le trăiesc cei rămaşi sunt comparabile cu cele ale celor care au fugit din calea focului şi care, odată reîntorşi în ţara natală care pare să nu mai ardă, se regăsesc stingheri în locurile copilăriei şi în contact cu vechile lor cunoştinţe. Aşa se întâmplă când cei doi expaţi Timur şi Idris stau faţă în faţă cu doctorul din localitate, care nu mai înţelege nimic din afgana cu accent american pe care o vorbesc cei doi şi nici din obsesia lor pentru bani.

Finalul poveştii din Şi munţii au ecou este unul al regăsirii celor doi fraţi într-o bună zi. În acest final îşi găsesc împlinirea şi alte concluzii, multe, ale unor poveşti de viaţă dintr-un loc care nu a fost cruţat nici de est, nici de vest, cu oameni care au trebuit să le ducă pe toate fără prea multe întrebări şi fără timp de şovăieli.

Cartea Şi munţii au ecou, de Khaled Hosseini poate fi cumparata, cu reducere, de la eMAG / Elefant / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Dezbatere despre Sorin Stoica și „Dincolo de frontiere. Opere” la Librăria Humanitas Kretzulescu

Next Article

Într-o noapte de iarnă, de Simon Sebag Montefiore

Related Posts

Total
0
Share