fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Simbolurile Francmasoneriei (recenzie la cartea “Francmasoneria”, de Albert Mackey)

Francmasoneria – Albert Mackey, trad. Walter Fotescu, ed. Herald, 2014

francmasoneria-istoria-simbolismul-si-filosofia-eiÎn prezent găsim cu ușurință informații despre Francmasonerie, doar că nu multe sunt corecte întru-totul. Fiecare are versiunea sa, este greu să stabilești un adevăr istoric imbatabil, iar unul bazat pe documentare temeinică și, în lipsa unor documente, speculații cât mai aproape de adevăr (după ce ai studiat foarte mult), poate fi scris. Așa cred că a procedat și autorul Albert Mackey, informația dată în cartea sa despre Francmasonerie răspunzându-mi la multe întrebări.

Comparativ cu alte cărți despre Francmasonerie, aceasta dezvoltă foarte mult, pe lângă istorie, și simbolistica ei și ce rol are simbolul pentru masoni. De la Noachiți (pe vremea lui Noe) până la francmasonii din Evul Mediu, de la importanța simbolului, până la rituri importante pentru masoni (ritul descălțării, de investitură, mănușilor, șorțului, piatra de temelie), toate aceste trasee sunt foarte bine explicate de autor.

Cartea poate fi cumparata cu reducere, de aici.

Cartea este foarte utilă pentru un curios care mereu s-a întrebat ce-o fi și cu Francmasoneria asta. Eu am extras câteva idei din volum, pentru a înțelege mai bine câteva noțiuni despre această societate secretă (care acum se numește ”discretă”):

1) Francmasoneria este, strict vorbind, o știință a simbolismului.

2) În simbolismul acesta ea are o analogie frapantă cu aceeași știință, după cum am văzut în riturile mistice ale religiilor antice.

3) Așa cum în aceste religii din vechime, candidatul era pus în fața unui simbol al Universului, iar Soarele, ca principiu vivifiant, făcea obiectul adorației sale, la fel și în Masonerie, loja reprezintă lumea sau Universul, iar Soarele este înfățișat ca simbolul său cel mai proeminent.

4) Această identitate a simbolismului dovedește o identitate a originii, care identitate de origine poate fi arătată ca fiind strict compatibilă cu adevăratul sentiment religios al Masoneriei.

5) Întregul simbolism al Francmasoneriei conține o referință exclusivă a ceea ce cabaliștii au numit ALGABIL – Maestrul Constructor – cel pe care francmasonii l-au desemnat ca Marele Arhitect al Universului. (p. 85)

Găsesc foarte interesantă simbolistica Francmasoneriei, iar pentru a prezenta o mică parte din ea, mai jos am citat o bucată din simbolul ochiului, pe care toată lumea l-a văzut:

”Ochiul Atoatevăzător este un alt simbol, încă și mai important, ale aceleiași mărețe Ființe. Atât evreii cât și egiptenii par să-i fi preluat utilizarea din inclinația naturală a minților de a alege un organ ca simbol al funcției ce se dorește a fi reprezentată. Astfel piciorul a fost adesea adoptat ca simbol al iuțelii, brațul ca simbol al puterii, iar mâna ca simbol al fidelității. Pe baza aceluiași principiu, ochiul deschis a fost ales ca simbol al vigilenței , iar ochiul lui Dumnezeu ca simbol al vigilenței divine și alte griji pentru univers.” (p. 131)

Vă invit cu drag să citiți această carte care vorbește despre istoria și simbolistica uneia dintre cele mai controversate și misterioase societăți ale lumii.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cartile lui Stephen Hawking: peste 100 000 de exemplare vandute in Romania

Next Article

Reduceri la cele mai vandute carti pe Elefant

Related Posts

Total
0
Share