O săptămână în decembrie – Sebastian Faulks, trad. Adriana Bădescu, ed. Litera, 2012
Este prima carte a acestui autor englez pe care o citesc. Faulks (n. 1953) este un cunoscut romancier britanic, la noi fiind traduse cărțile O săptămână în decembrie (apărut în peste 20 de țări), Amprenta omului (ed. Litera) și Jocul cu diavolul.
O săptămână în decembrie este o carte voluminoasă, dar foarte bună, mi-a făcut plăcere să o citesc. Autorul a folosit o formulă de succes, suspansul, pentru a-l captiva pe cititor și a-l determina să încerce să citească dintr-o răsuflare volumul. O treabă destul de grea, dar faptul că mie mi-a trezit dorința aceasta însemnă foarte mult și m-a convins să aștept cu nerăbdare să citesc și Amprenta omului – una dintre cele mai apreciate volume ale sale.
Așa cum reiese din titlu, acțiunea se petrece în decembrie, cu o săptămână înainte de seara de Crăciun, moment ce culminează cu petrecerea soților Lance și Sophie Topping, unde foarte mulți protagoniști urmează să fie invitați la reședința somptuoasă a lui Lance Topping, proaspăt ales parlamentar al unui partid din Anglia.
Complexitatea romanului stă în multitudinea de planuri, fiecare corespunzând unei familii sau persoane, în cele din urmă acestea întâlnindu-se înainte de cina bogătașilor. Fiindcă despre asta e vorba până la urmă: cum influențează banul viața unui om și ce mai înseamnă aceasta pentru el când are deja milioane de lire sterline în cont.
Pe unul dintre drumuri o cunoaștem pe Jenni Fortune, conductor de metrou, care fusese nevoită să iasă din rutina ei zilnică de a conduce, a avea grijă de fratele vitreg și a trăi în jocul virtual Parallax (unde se numea Miranda Star și ducea o viață total diferită) din cauză că familia unui tânăr care se aruncase în fața metroului său o dăduse în judecată pentru neglijență. Sau mai bine zis compania, dar ochii erau ațintiți pe ea. Așa îl cunoaște pe alt personaj aparent neinteresant, un avocat pledant fără succes, Gabriel Northwood. Astfel că poveștile lor triste își găsesc ascultător, viețile lor se unesc și încearcă să descopere frumusețea din spatele muncii obositoare.
Pe lângă drumurile lor merg în paralel altele precum cea a familiei Veals, una dintre cele mai bogate din Anglia. Îl avem în prim –plan pe John Veals, manager de fonduri speculative, care privește ca un vultur, neîncetat, la posibilitatea de a câștiga și mai mulți bani, deși cei pe care îi are i-ar ajunge, probabil, să hrănească o țară africană timp de mai multe luni. Acesta este scopul lui în viață, iar autorul evidențiază foarte bine capcanele banilor și scoate în evidență detaliile din viața unui om avid după bani. El este cumva întruchiparea răului din 2008 (începerea crizei mondiale în viața reală), din cauză că, în carte, autorul a vrut să-l facă responsabil pentru o criză de aceeași proporții ca aceea începută în 2008, el urmărind să falimenteze una dintre cele mai puternice bănci din Anglia, Allied Royal.
Nu-i de mirare că familia lui nu este fericită. Fiul său, Finbar, neglijat, ajunge dependent de droguri și este mare amator de reality-show, mai ales emisiunea ”It’s Madness”, unde persoane cu probleme grave de sănătate mentală trebuie să treacă niște teste.
În alt plan îl găsim pe recenzentul R. Tranter, care este și moderator plătit într-un club unde multe dintre invitatele la cina de Crăciun sunt membre. El mai are și alte joburi mărunte care îi aduc bani suficienți, dar marea problemă este ura pentru scriitori contemporani.
”Nimic din toate astea nu-l interesa pe Tranter. Anii lui de activitate profesională îl învățaseră să treacă direct la paginile de ficțiune, pe care le citea cu ochiul unui manager de fonduri de investiții care scanează prețurile pe piață. Deosebirea era că Tranter nu investise nimic și nu avea nici un favorit; nu voia să vadă o creștere modestă, și cu atât mai puțin una explozivă. Era interesat doar de cronicile proaste. Distrugeri, asta își dorea: distrugeri și ruină – eșec, prăbușire, rușine” p. 39
R. Tranter ajunge prin niște conjuncturi să cunoască unii dintre acești oameni influenți, dar atitudinea lui nu se schimbă, iar ura și ranchiuna cresc pe zi ce trece.
Povestea soților Farooq și Nasin al-Rashid este la fel de interesantă, deși ei, în ciuda averii, sunt persoane cu credință dar și înțelepciune și cu recunoștință față se ceea ce au. Mai puțin fiul lor, Hassan, care ajunge în extrema cea mai rea a religiei sale, implicându-se într-un grup terorist care dorește să omoare toți kafirii (necredincioșii).
Mai sunt și alte personaje pe care o să le cunoașteți pe parcurs, cert fiind că distanțele dintre aceste personaje se micșorează din ce în ce mai mult, acțiunile lor influențând viețile celorlalți.
Este o carte foarte bine construită, autorul reușind să redea veridic trăirile personajelor, fie că vorbim de oameni foarte bogați sau de clasa de mijloc a Angliei. Aștept cu nerăbdare să citesc ce a mai scris Sebastian Faulks, un autor foarte bun, un cunoscător al omului singur dar care încearcă mereu să pară mulțumit de viața sa.
Emilia Zăinel
Cumpara cartea online, cu reducere, de aici.
felicitari !!!! si multumiri !!!! o recenzie fidela !!! spre deosebire de CTP , tu stii sa si zambesti !!!