fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

“Soldatii. Poveste din Ferentari”, o poveste de cartier pe ritmuri de manele, cu gasti, drogati si ramificatii mafiote

soldatii-poveste-din-ferentari_1_produsCa să-şi facă viaţa mai uşoară, un jurnalist cu năravuri homosexuale se lasă de presă şi de femei şi se înscrie la un doctorat despre manele. Ca să-şi documenteze subiectul, se mută în cel mai sărac cartier din Bucureşti, Ferentari, un loc încremenit în anarhia anilor ’90, unde şmecheria face legea, iar manelele se aud de peste tot.

Pe scurt, acesta este subiectul celui mai nou roman semnat de Adrian Schiop, Soldaţii. Poveste din Ferentari, apărut la Editura Polirom în colecţia Ego. Proză şi în ediţie digitală, disponibil din această săptămînă în toate librăriile din ţară.

Într-o societate în care oamenii se ghidează absurd doar după etichete şi reţete ale succesului, personajul lui Adrian Schiop se trezeşte într-o lume a contrastelor, cu şmecheri şi boschetari, cu smardoi şi drogaţi – adică într-o comunitate închisă, dură, în care fraierii ca el nu prea au ce căuta. Aici îl întîlneşte pe Alberto, un fost puşcăriaş, care provine dintr-o cunoscută familie de interlopi. Deşi are reputaţie de bătăuş şi scandalagiu, ştie să-şi arate latura sensibilă atunci cînd merge pe interes.

În plus, în închisoare, Alberto a descoperit că îi plac şi bărbaţii, pentru că după gratii cea mai sigură monedă de schimb pentru protecţie este sexul. Însă acesta este un subiect tabu chiar şi în Ferentari.

Adrian Schiop sparge tabuurile în noul roman Soldaţii. Poveste din Ferentari, o poveste de cartier pe ritmuri de manele, cu găşti, drogaţi şi ramificaţii mafiote.

Cumpara cartea de aici

„ Cine are vrăjeala mai puternică, mai nocivă, semiprecarii intelectuali sau declasaţii de Ferentari? Întrebarea asta nu şi-a găsit pînă la Soldaţii. Poveste din Ferentari o rezolvare mai dramatică şi mai autentică. Poate şi pentru că middle-class-ul bucureştean le-a anihilat pe amîndouă: pe intelectuali i-a «urbanizat», pe săraci i-a ghetoizat. După ce citiţi cartea lui Schiop o să vedeţi că Bucureştiului parcă îi vine totuşi ceva sînge în instalaţie.” (Costi Rogozanu)

Adrian Schiop (n. 1973, Porumbacu de Jos, judeţul Sibiu) a absolvit Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Master în lingvistică la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi. În prezent face un doctorat despre manele la SNSPA Bucureşti. A lucrat ca profesor de limba şi literatura română (1997-2001, Liceul Industrial Tehnofrig din Cluj-Napoca), zugrav (2002, Paintech LTD din Auckland, Noua Zeelandă), jurnalist (2004-2010, Evenimentul zilei, Prezent, România liberă). A debutat în revista Fracturi (2002) şi a publicat două romane, pe bune/pe invers (Polirom, 2004) şi Zero grade Kelvin (Polirom, 2009). Prezent cu traduceri în reviste din Belgia (DW B), Elveţia (Hétérographe) şi Germania (Parsimonie). Este colaborator al platformei Criticatac.

Articol preluat de pe site-ul Editurii Polirom

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment Humanitas: Doua fatete ale razboiului

Next Article

Carturesti ne invita la evenimentul de lansare a volumului "Mic jurnal cu amintiri", Nadia Anghelescu

Related Posts

Total
0
Share