fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Sora cea mică, de Raymond Chandler

Cel care l-a dat literaturii universale pe detectivul Philip Marlowe a început cândva cu Sora cea mică. Orfamay Quest este o tânără de provincie care pare nevinovată ca un îngeraş, „micuţă, curăţică, cu păr moale, castaniu, şi ochelari”, venită din Kansas la Los Angeles în căutarea unui profesionist care să-i găsească fratele, pe Orrin. Dă peste Marlowe, fireşte, căruia totul i se pare suspect şi care începe, într-adevăr, să investigheze diapariţia bărbatului care venise să lucreze în oraş şi de o bună bucată de vreme nu mai dăsuse niciun semn.

sora-cea-mica

Porneşte de la ultima adresă cunoscută a lui Orrin, unde dă peste un administrator foarte beat, apoi îl întâlneşte pe vecinul lui Orrin, un „optometrist care poartă armă” şi din nou dă peste administrator, care acum este inconştient de-a binelea. Doar că nu din cauza băuturii, ci, aşa cum observă celebrul detectiv, înjunghiat în gât. Întors la birou după ce anunţă anonim crima la poliţie, Marlowe primeşte un telefon şi este rugat să păstreze ceva contra sumei de 100 de dolari. La hotel, ce să vezi? „Optometrisul” mort pe pat, tot înjunghiat în gât, şi o tânără cu faţa acoperită de un prosop zvâcneşte din încăpere ţinând o armă. Camera este complet dată peste cap şi este evident că a fost căutat ceva de mici dimensiuni.

Apoi Marlowe îşi aminteşte că „optometristul” purta o meşă, o dă la o parte şi găseşte un indiciu pe care îl păstrează chiar şi după ce anunţă crima la poliţie. Nu prea reuşeşte să-i convingă pe poliţişti că povestea felului în care a găsit cadavrul este reală, dar este lăsat liber deocamdată. Tot cugetând, îşi dă seama că femeia cu prosopul pe faţă era de fapt actriţa Mavis Weld, iar biletul pe care îl găsise în meşa victimei îl duce direct la un set de fotografii care demonstrează că starleta are o aventură cu un gangster, lucru care i-ar fi dăunat grav promiţătoarei cariere. Din aproape în aproape, află că pozele fuseseră făcute de Orrin, care lucra cu un medic pe nume Lagardie. Când încearcă să afle mai multe de la doctor, acesta îl lasă inconştient cu o ţigară cu cianură, iar când îşi revine abia poate să se ferească de un Orrin pe moarte care încearcă să-l înjunghie în gât. Deci Orrin se făcea vinovat de crimele anterioare!

Ce se întâmplă mai departe cu sora lui, cu gangsterul, cu actriţa, poliţia şi detectivul aflaţi din cartea Sora cea mică, un roman clasic poliţist care anunţa intrarea în scena literaturii universale a unuia dintre cei mai celebri investigatori privaţi.

Romanul Sora cea mică, de Raymond Chandler poate fi cumparat, cu reducere, de la Elefant / Nemira / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ce mai faci in ziua de azi cu 40%...

Next Article

Hituri literare de la Nemira cu 45% reducere

Related Posts

Total
0
Share