fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Soţia din Paris, de Paula McLain

Mai ştie cineva ceva despre partenera de viaţă cu temperament cuminte, discretă şi onestă, a titanului Hemingway? Nu? Paula McLain a scris Soţia din Paris, o carte care povesteşte viaţa alături de genialul scriitor a femeii tăcute care nu ştia în ce se bagă. Sau cumva imaginea de final a lui Hemingway, care spre sfârşitul vieţii umbla cu sticla de whisky într-o mână şi cu puşca în cealaltă este foarte departe de tânărul Ernest, un bărbat fermecător la imaginea fascnantă a căruia face apel scriitoarea?

sotia din paris

 

  • Carte publicata in 2012 de Humanitas Fiction
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Raftul Denisei
  • Traducator: Iulia Gorzo
  • Format: 130×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 344
  • ISBN: 978-973-689-521-0

Pe numele ei adevărat Hadley Richardson, o tânără de 28 de ani face cunoştinţă la o petrecere cu un strălucitor erou de război. Per ansamblu, este puţin demodată („Nu ştiu jazz, aşa că ascult Rahmaninov”), trăind modest la mansarda casei surorii sale. Cum s-o fi simţit tânăra care nu avusese cine ştie ce viaţă în clipa în care Hemingway, sesizând „soiul bun”, o ia de nevastă şi o teleportează din viaţa ei anostă din St Louis direct în Parisul anilor 1920, în care la orice colţ de stradă „riscai” să dai peste F. Scott Fitzgerald sau Gertrude Stein?

La început, Ernest şi Hadley – Tatie, cum se alintă reciproc – debordează de dragoste: el scrie, ea găteşte, iar seara ies la câte o băutură, „minunat de afumaţi şi fericiţi să fie împreună”. Totul se strică în momentul în care femeia decide să ia cu ea o geantă cu manuscrisele lui Ernest, care se pierd. De aici prima falie de neîncredere, care se adânceşte în clipa în care Hadley descoperă că este însărcinată.

Considerând toate acestea o dublă trădare, Ernest cedează farmecelor lui Pauline Pfeiffer, cea care la un moment dat va deveni doamna Hemingway numărul doi. După cum este de aşteptat, autoarea nu se opreşte prea mult asupra acestui personaj, „şarpe învăluit în Dior” care însoţeşte cuplul peste tot petrecându-şi amiezele în dormitorul conjugal al celor doi Hemingway. McLain se concentrează pe felul demn în care Hadley pierde tot ce a iubit şi reuşeşte să portretizeze o bunătate care pare veridică, ridicand-o pe femeie deasupra propriei drame. Şi asta cu atât mai mult cu cât lumea este impregnată de imaginea de mai târziu a celui numit „Papa”, un rebel cu accese de violenţă şi infidelităţi nenumărate, care, iată, a fost cândva un frumos îndrăgostit.

Din această perspectivă, cartea este o provocare. Mai mult, autoarea găseşte forţa de a dubla dulceaţa din caracterul primei doamne Hemingway cu asperităţi din discuţiile cu sine pe care le-ar fi purtat un Hemingway dezamăgit: „Poţi la fel de bine să te tragi singur în jos şi să te îmbolnăveşti singur prin tot ceea ce faci, pentru că asta este singura lume care există”.

Soţia din Paris pune în faţa cititorului un Hemingway „tânăr şi ferice” greu de imaginat. Surpriza este cu atât mai plăcută.

Cumpara cartea Soţia din Paris, de Paula McLain, cu reducere, de la Elefant / eMAG / Libris

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Drumul către tine însuţi, de M. Scott Peck

Next Article

Reduceri colorate la Elefant. Carti si orice altceva cu pana la 70% mai putin

Related Posts

Total
0
Share