fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Toamna căpitanului, de Zoe Petre

Toamna căpitanuluiPe vremea când nici nu debutase bine polemica post-regim Traian Băsescu (ce se dovedește la fel de acerbă precum cea din timpul mandatelor sale), reputatul profesor universitar și istoric Zoe Petre aducea în lumina opiniei publice Toamna căpitanului, cartea care poate da frisoane cititorului care a parcurs cei 10 ani „în goana calului”, mânat de grijile zilnice și fără să aibă privirea de ansamblu necesară propriei existențe din perspectivă istorică. Exact această coagulare a unui timp al fiecăruia dintre noi izbutește cartea „Toamna căpitanului”, alcătuită din articole scrise de autoare în presă și pe blogul personal, așadar nu „dintr-o suflare” ori animată de considerente de moment sau punctuale.

De ce este foarte indicat să ne confruntăm, ca societate implicată în propriul destin, cu analiza unui istoric de calibru? Pentru că Toamna căpitanului conține reacţiile autoarei „la cald” și putem constata… la rece că se susţin şi după linia finală a etapei: „Domnia sa nu este doar un împătimit al discursului conflictual, ci şi marele maestru al declaraţiilor care se exclud reciproc”, spune Zoe Petre despre fostul președinte. Mai departe, „Bookuria” recomandă volumul pentru că această „cea mai înaltă magistratură în statul român” este pusă în conexiune cu guvernările prorpiu-zise care au marcat-o în ultimii ani de prezență a președintelui în fruntea statului. „Dincolo de aspecte exterioare, am și acum trei mari obiecții față de modul în care a exercitat Traian Băsescu cea mai înaltă magistratură a statului român: perseverența în a suscita cât mai multe conflicte în societate și atitudinea constant insultătoare față de oricine îl contraria; pretenția de a lupta contra comunismului și a fostei securități din partea cuiva bănuit și de grave acte de corupție, și de legături cu fosta securitate; în fine, instituirea de facto a unui regim «putinist», în care guvernul este votat de parlament, dar nu răspunde decât în fața președintelui țării”, mărturisește autoarea.

Trecând la savoarea lecturii, se poate menționa în primul rând faptul că Zoe Petre este critică fără să se piardă în speculații și necruțătoare fără să omită argumentele. Se poate pune această calitate a cărții pe seama faptului că istoricul Zoe Petre a reușit chiar și în analizele de moment „să vadă pădurea de copaci”. „Textele din acest volum fermecător aparţin unui spirit academic, ce descinde în iureşul realităţii curente. Zoe Petre coboară cărturăria din pod şi găseşte contraste spumoase între eroii mitologici şi nevolnicii noştri contemporani. Tonul doct şi vorba iute, scriitura savantă şi giumbuşlucurile stilistice se amestecă într-un soi amaretto: e niţel amărui, dar înveseleşte. Despre ultimii cinci ani într-o Românie a culorilor tari…”, notează criticul literar Radu Călin Cristea.

Pentru ca tabloul de ansamblu să fie complet, nu puteau lipsi din angrenajul prezidențial unii dintre cei mai „celebri” susținători, printre care Emil Boc, Elena Udrea, Sebastian Lăzăroiu şi Cristian Preda se detașează. Astfel ajungem la o altă calitate a cărții, cea de susținere a memoriei vii a istoriei recente – indiferent ce curente ar îmbrățișa și ce culori politice ar schimba, acești admiratori și ceilalți, nemenționați în aceste rânduri, sunt o sumă a trecutului lor.

„Aşa cum văd azi lucrurile, nu m-am înşelat”, spune autoarea. Este de datoria noastră, ca societate, să apelăm la cărți de acest fel pentru ca, dacă tot am traversat epoci, să învățăm ceva din ele, măcar pentru a nu mai repeta aceleași erori…

Cartea Toamna căpitanului, de Zoe Petre poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, Libris sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
12
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
carte cadou

Carte cadou: Cel mai mic sărut pomenit vreodată, de Mathias Malzieu

Next Article
Rusia. Un mileniu de istorie

Rusia. Un mileniu de istorie, de Martin Sixsmith

Related Posts

Total
12
Share