fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Tot ce nu ți-am spus, de Celeste Ng

Tot ce nu ți-am spus, de Celeste Ng.Tot ce nu ți-am spus „Copiii care provin din mai multe rase luptă deseori pentru a-și găsi locul”, titrează un ziar în ziua înmormântării Lydiei Lee. Cine este Lydia? Este adolescenta a cărei dispariție stă în epicentrul cărții ca fapt. Este găsită apoi moartă într-un lac… sinucidere sau crimă? Formula „s-a dus” apare deseori, ca un sunet constant de clopot care anunță moartea, pe tot parcursul narațiunii și duce cu gândul la un thriller sau la un roman polițist. Dar…

Povestea din Tot ce nu ți-am spus începe în anii 1970, cu reverberații în deceniul anterior și cu un alt reper de același tip: o dispariție misterioasă în aceeași familie. James, tatăl Lydiei, este profesor de istorie la un liceu din Ohio, iar soția lui, Marilyn, este o casnică obișnuită din America. Au trei copii și tragedia Lydiei face să izbucnească, asemeni vulcanilor noroioși, amalgamul tuturor străfundurilor mixului americano-chinez la nivelul psihologiei de familie. Mai exact, autoarea pune în lumină crudă detaliile care duc la distrugerea unei familii aparent normale în condițiile unei întâmplări teribile. Peste toate acestea „domnesc” imperturbabile urmările, uneori fatale, ale posibilităților infinite pe care tehnologia și mediul virtual le pun la dispoziția tinerilor care vor să se ascundă. Apropiații, și așa măcinați de diferențele dintre ei, sunt copleșiți și de pistele false pe care îi pune obiceiul fiicei lor moarte de a-și ține viața personală departe de ei.

Pierderea copilului pune o presiune imensă pe mariaj. Așa se declanșează și se lărgesc încontinuu fisurile rasiale și culturale care relevă diferențele de mentalitate și atitudine ce până acum nu avuseseră un declic. Ng reușește să descrie în mod strălucit nivelul de distrugere pe care părinții îl pot cauza relațiilor – dintre ei ca un cuplu și celor cu copiii. Din motive de frustrare personală (abandonarea școlii), Marilyn dorește cu disperare ca fiica ei să devină medic, iar James nu vrea decât s-o vadă integrată cu succes printre americani, acceptată de ei, prietenă cu cele mai importante figuri adolescentine (albe) din liceu. În cursa lor nebună de a o impinge să le împlinească visurile, părinții nu văd că Lydia nu-și dorește aceleași lucruri și că tocmai încercarea de a le duce la îndeplinire o va ucide.

Vor reuși adulții să vadă că o criză gravă se petrece și în cazul fratelui Lydiei, Nahan, plecat la studii la Harvard, unde nu este primit tocmai cu brațele deschise? Iar faptul că vecinul familiei, Jack, știe lucruri despre moartea Lydiei este o dovadă a faptului că el a ucis-o, ori doar un detaliu „rasist”?

Cum și mai ales de ce a murit Lydia? Cum să afli dintr-un obiect oarecare aflat pe covor sau din urma unui toc pe un perete pe care alți îndrăgostiți făcuseră dragoste cândva care au fost resorturile adevărate, profunde, atemporale, care au stins o viață?…

Romanul Tot ce nu ți-am spus, de Celeste Ng poate fi cumpărat de la eMAG, Litera sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
valentin nicolau

Editura Nemira lansează a doua ediţie a concursului Valentin Nicolau

Next Article
răsfăț

Răsfăț de la Elefant: al doilea produs la jumătate de preț

Related Posts

Total
0
Share