Una dintre faţatele mai puţin mediatizate ale istoriei americane de la începutul secolului trecut este cea a trenurilor cu copii orfani trimişi spre vest. Deşi ficţiune, cartea Trenul orfanilor, lansată de Christina Baker Kline, porneşte de la crude adevăruri din vremea Marii Recesiuni.
- Produs publicat in 2015 de Trei
- Cumpara cartea cu reducere
- Colectia Fiction Connection
- Traducator: Mihaela Doaga
- Format: 130×200
- Tip coperta: Brosata
- Numar pagini: 368
- ISBN: 978-606-719-349-7
O fetiţă de origine irlandeză pe nume Niamh îşi pierde părinţii într-un incendiu. Predată autorităţilor, acestea o îmbarcă într-un tren cu direcţia vest care este plin de copii aflaţi în aceeaşi situaţie. Cei mici speră, după traumele suferite, că se îndreaptă spre un viitor mai bun, dar nu de puţine ori aceşti copii ajung să treacă de la o familie adoptivă la alta ca nişte obiecte.
Autoarea, care a cercetat în amănunt detaliile acestor destine nefericite, a aflat „cu stupoare” o mulţime de lucruri care nu se prea ştiu în cultura americană contemporană, pur şi simplu pentru că nu sunt predate la vreo şcoală. „Între 1854 şi 1929, peste 200.000 de copii au trecut prin aceste trenuri. Exista şi o instituţie specială care se ocupa cu astfel de cazuri în vremuri în care nu existau servicii sociale specializate, aşa cum sunt astăzi. Totul era la latitudinea unor oameni plini de compasiune care se ocupau de zecile de mii de copii care pur şi simplu trăiau pe străzi. Mulţi dintre ei erau trimişi în interiorul ţării ca să devină fermieri. Pe de altă parte, însă, nu era vorba doar despre a-i scoate din periculozitatea New York-ului, ci şi de a popula vestul, aşa încât devine foarte complicat de găsit adevărata motivaţie a existenţei acestor trenuri cu copii orfani. Imaginile arhivelor sunt contrastante: uneori nu era vorba decât de sclavie pură, pentru că cei mai căutaţi erau băieţii de 12-14 ani, deci cei apţi de muncă. În rest, lucruri ciudate, teribile, se petreceau uneori cu ceilalţi, care aveau vârste pornind de la câteva luni”, explică Baker Kline.
Plecând de la aceste descoperiri, autoarea spune povestea unei adolescente care era o opţiune secundară din start. În primul rând, aceste fetiţe nu erau dorite pentru că ar fi ameninţat supremaţia stăpânei casei. În al doilea rând, erau considerate de necontrolat şi de needucat. „Dacă băieţii puteau locui în hambare şi nimeni nu prea dădea doi bani, pentru că erau apţi de muncă, cu fetele era altă situaţie, pentru că trebuiau să stea în casă, să înveţe gospodărie şi de multe ori nu prea vorbeau limba engleză. Astfel că suportau toată gama de respingeri, care se adăugau traumei iniţiale de a fi devenit orfane”, spune scriitoarea.
Aşadar, Trenul orfanilor – o carte tulburătoare despre caractere puternice, despre supravieţuire, despre finaluri uneori fericite ale unor copii marcaţi de nenorociri familiale care luau drumul unei pribegii controlate în cea mai deplină izolare: nu aveau voie să ia nimic cu ei, erau despărţiţi pentru totdeauna de celelalte rude ale lor, actele de naştere rămâneau secrete şi niciodată unii transportatori nu ştiau de ceilalţi.
Romanul Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline poate fi cumparat de la Elefant / eMAG / Libris