fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

carturesti.ro

Tridentul lui Neptun, de Fred Vargas

Într-un octombrie îngheţat, comisarul parizian Jean-Pierre Adamsberg stă într-un subsol, în faţa unui boliler care nu funcţionează. Este un poliţist foarte special, care lucrează din intuiţie şi nu bazându-se pe intelect, prin simţurile tactile şi nu prin logică; este un introvertit care nu se pripeşte, care contemplă mult şi vorbeşte puţin, ţinându-şi informaţiile pentru el însuşi. Nici nu este deranjat de frig. Dimpotrivă, îl ajută să gândească şi să se închipuie în nord: „senzaţia pe care o avea era aceea că era doar la un pas de întinderile îngheţate, un pustiu în mijlocul căruia ar fi putut săpa o groapă ca să vâneze balene”. Şi totuşi, trebuie să se ocupe de boiler, întrucât echipa lui nu poate face nimic dacă nu lucrează la căldură.

tridentul-lui-neptun

Impasibil, în felul său ciudat care poate face copiii să adoarmă printr-o simplă atingere, Adamsberg se ocupă de o serie de crime care se întind pe parcursul a zeci de ani şi îl implică şi pe fratele pierdut al ofiţerului de poliţie. Nu este treabă uşoară. Toate dovezile duc spre ideea că ucigaşul numit „Tridentul” a murit. Chiar Adamsberg ajunge să creadă asta, după ce îi vede sicriul coborând în pământ. Dar ajutorul lui, Danglard, care mai mereu are în faţă (sau în sistem…) un pahar cu vin, refuză să creadă că o fantomă continuă să ucidă. Cu toată adoraţia pe care o are faţă de superiorul lui, rămâne sceptic şi reuşeşte să-şi convingă şi şeful că la mijloc este ceva necurat.

Ca urmare, indiciu cu indiciu, pas logic după pas logic, poliţistul va dezlega misterul din spatele asasinatelor cu ajutorul unei arme asemănătoare tridentului. În jurul său, cu o contribuţie directă la rezolvarea cazului, stau personaje secundare redutabile, ca Josette, o burgheză vârstnică ce se dovedeşte a fi un hacker de calibru sau Clementine Courbet, o respectabilă pariziancă la care Adamsberg apelează deseori pentru un sfat înţelept. Supranaturalul complică fermecător lucrurile, discret, ici cu aluzia la o stafie sau la un dragon, colo cu referiri la vârcolaci, peşti preistorici şi relicve religioase.

Misterul este completat de elemente externe ca un lac ciudat din Canada sau o catedrală din Strasbourg. Balansul cald-rece completează tabloul acestei cărţi care face plăcerea oricărui cititor: când este plăcut afară, Adamsberg este apropiat de membrii echipei sale; când este mohorât şi frig, se întâmplă lucruri teribile sau se fac desoperiri macabre.

Nu în ultimul rând, scenele în care eroii îi compară pe parizieni cu francezii din Canada sunt o lectură- deliciu, plină de umor fin.

Cumpara cartea Tridentul lui Neptun, de Fred Vargas, cu mare reducere, de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment Editura Herald: ALAN WATTS – Ce te impiedica sa afli cine esti?

Next Article

Pachet Cavalerii Pardaillan - 11 volume cu 34% reducere

Related Posts

Total
0
Share