fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Tristeţea samuraiului, de Victor Del Arbol

Complot, sânge, război… Când Isabel, o aristocrată care trăieşte în Spania anului 1941 se implică într-o acţiune de asasinare a soţului ei nazist şi este trădată de amantul ei, efectele acestei trădări vor transcede timpul şi spaţiul, cu reverberaţii pentru trei generaţii, până la un pat de spital în care se stinge tânăra avocată Maria, în anul 1981, acuzată de a fi participat la evadarea unui om pe care l-a acuzat cu succes de asasinat.

tristetea-samuraiului

Tristeţea samuraiului nu este o carte pentru amuzament. Este o lume a durerii, plină de crime, politice sau nu, de prăbuşiri, morale, financiare sau fizice, de destrămări, personale sau naţionale. Pe un peron de gară, Isabel şi tânărul ei fiu aşteaptă un tren cu care să fugă în Portugalia. Vor reuşi? Încă nu ştim, pentru că motivul fugii ei se derulează încet, pe fundalul căderii unei ţări întregi. În jurul lor, o intrigă generează o alta, loviturilor politice li se succed altele, crima şi răpirea vin una după alta, în valuri de neoprit. Este un iad în care oficialii poliţiei nu mai sunt oameni ai ordinii şi ai legii, ci fac parte dintr-un joc al corupţiei în care „toate piesele sunt la vedere, dar niciodată nu alcătuiesc un întreg logic”.

Naraţiunea pendulează înainte şi înapoi, în Spania sfâşiată, pe frontul rusesc sângerând, cu nenorociri abătându-se asupra oamenilor într-un ritm sufocant. O naţiune este decimată de crime, iar Victor Del Arbol ne trece prin această poveste legată atât de mult de trecutul nostru nu prea îndepărtat în tuşe tari, uneori aproape insuportabile, într-un ritm neobosit, dur, relevant. Forţa cărţii este redutabilă şi durează mult timp după ce a fost întoarsă ultima filă.

Pentru că este vorba despre noi cei care am fost în lungul liniilor familiilor noastre, despre unele dintre ţările noastre distruse de jocuri politice care ne-au făcut victime colaterale generaţie după generaţie şi despre tablouri globale care au rămas, ca în cartea lui Arbol, la fel de vizibile şi la fel de greu de aşezat într-un ansamblu logic. Într-o zi, fiul lui Isabel acuză de uciderea mamei sale o familie nevinovată, iar urmaşa lui, Maria, îl condamnă pe urmaşul acelei familii, apoi îl ajută să scape doar pentru a fi ea însăşi condamnată…

Cartea Tristeţea samuraiului, de Victor Del Arbol poate fi cumparata, cu reducere, de la Elefant sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Excelente oferte la cateva colectii celebre si pachete de carti

Next Article

Mari reduceri la cartile de dezvoltare personala + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share