fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Tropicul capricornului, de Henry Miller

tropicul capricornului„Gândul şi acţiunea sunt una”, argumentează Miller în Tropicul capricornului, cartea descoperirii de sine. Povestea începe cu omul Miller, care avea tot felul de joburi sezoniere, unul mai ciudat decât altul, până când, în sfârşit, reuşeşte să-şi găsească o slujbă „fixă”, cea mai străină de el dintre toate: să angajeze şi să concedieze. Absorbit de sistem, găseşte totuşi resurse să scrie o primă carte „oribilă”, o povestire despre compania de telegraf la care lucrează.

Cumpără cartea cu reducere de aici.

Este căsătorit şi are un copil, dar asta nu-l împiedică să trăiască în paralel şi cu o colegă pe nume Valeska, cu care „se tăvăleşte” chiar şi în propria casă, în timp ce soţia a „tras o fugă” să facă un avort… De asemeni are alţi amici stranii, ca obsedatul sexual MacGregor şi un puşti pe nume Curley, specializat în a fura orice de la oricine. Este momentul în care Miller face apel la amintiri dintr-o copilărie bizară, pe alocuri nefericită, în orice caz marcantă. Îşi aminteşte cum l-a ucis accidental cu o piatră pe un alt copil, în prezenţa vărului său Gene.

Nimeni nu l-a bănuit atunci şi este stupefiat să constate, după două decenii, că Gene nici nu-şi mai aminteşte episodul. Aici autorul meditează asupra clarităţii copilăriei, vremea aceea în care cu toţii suntem dintr-o bucată, în care lumea este simplă, cu reguli clare, lucidă şi echilibrată. Copiii par a fi singurii care ştiu şi pot să meargă până la esenţa lucrurilor, cauterizând pe loc răni pe care apoi, ca adulţi, le acoperă cu ipocrizia şi regulile celor mari. Un alt segment major al copilăriei pe care o evocă în mod unic, ca nimeni altul, Miller este imaginea tatălui alcoolic care la un moment dat se îmbolnăveşte, iar după boală, şocat, intră cu foc în braţele religiei creştine doar pentru a cădea în depresie când preotul căruia i se destăinuia pleacă la o altă parohie.

Fireşte, ca în cazul oricărui băiat care creşte, sexualitatea este extrem de importantă şi Miller dă detalii despre nenumăratele relaţii de acest fel pe care le-a avut, cu portrete pe măsura talentului său de scriitor, cu femeile respective numite sau anonime. Este perioada în care, alături de sex, autorul se lasă marcat pentru totdeauna de Dostoievski.

Călătoria lui Henry Miller spre sine şi dinspre sine spre cititorii din toate generaţiile continuă…

Cartea Tropicul capricornului, de Henry Miller se găsește cu reducere la eMAG sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Eveniment Humanitas: Despre ierarhiile divine cu Horia-Roman Patapievici si Madeea Axinciuc

Next Article

Super weekend: 58% reducere la toate cartile Nemira

Related Posts

Total
0
Share