fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Tu la ce pol te afli? (recenzie la cartea “Creierul și inteligența emoțională”, Editura Litera)

Creierul și inteligența emoționalăCreierul și inteligența emoțională – Richard J. Davidson, Sharon Begley, trad. Valentin Vidu, ed. Litera, 2013

”După 30 de ani de studiul al chimiei creierului, Davidson ne dezvăluie modul în care tiparele noastre cerebrale ne pot schimba viața și ce putem face pentru a ne îmbunătăți răspunsurile emoționale, folosind în acest scop inclusiv meditația” – scrie pe coperta IV despre Dr. Richard Davidson (profesor de psihologie și psihiatrie în cadrul Universității din Wisconsin).

30 de ani plus mulți alți ani adăugați, pe care alți cercetători i-au petrecut pentru a analiza ceea ce se află în creierul uman (și nu numai) și cum este afectat el de deciziile noastre zilnice. Autorul încearcă se fie aproape de noi scriind la persoana I, pentru a înțelege mai bine demersul său, început încă de când era tânăr doctorand. Richard J. Davidson a lucrat și alături de Daniel Goleman, pe când acesta era la început de carieră (una dintre cele mai de succes cărți ale sale este Inteligența emoțională tradusă și la noi); prin urmare, sunt multe motive care arată că volumul prezent este unul foarte valoros.

Autorii vorbesc despre existența Stilului emoțional al fiecărui om – alcătuit din șase dimensiuni și anume: Reziliența, Perspectiva, Intuiția Socială, Conștiința de Sine, Sensibilitatea la Context și Atenția.

În ordinea în care sunt, am extras câteva idei despre ele:

  • – ”Unei persoane extrem de reziliente i poate lipsi motivația pentru a depăși provocări, acceptând fiecare obstacol cu o ridicare simbolică din umeri și o atitudine de tipul ”nu-ți face griji, fii fericit”. Prin contrast, a fi Încet în Recuperare te poate împiedica să mergi mai departe după ce întâmpini un obstacol, făcându-te să continui să spumegi și să fii obsedat de ceva care s-a terminat o dată pentru totdeauna.„
  • – ”[…] persoanele de la extremitatea polului Negativ al acestei dimensiuni întâmpină dificultăți în a trăi plăcerea pentru orice durată de timp și pot risca deprimarea clinică sau dependența.”
  • – ”Cineva care se uită în zona ochilor feței din poză tinde să aibă o Intuiție Socială mai puternică decât cineva care se uită la gură, iar cineva care se uită în altă parte tine să aibă o Intuiție Socială slabă.”
  • – ”Unele persoane au mari dificultăți în a-și ”simți” sentimentele. Le poate lua zile întregi să recunoască față de ele însele că sunt furioase, triste, geloase sau că se tem. La această extremă a dimensiunii Conștiinței de Sine se află persoanele care sunt Opace față de Sine.”
  • – ”Oamenii care sunt extraordinar de conștienți de mediul social se află la polul Acordat al spectrului Sensibilității la Context. Cei care sunt orbi sau surzi la mediul social se află la polul Dezacordat.”
  • – ”O persoană Concentrată poate să își fixeze atenția asuprea unei singure conversații la o petrecere gălăgioasă, în timp ce o persoană Neatentă își mută în mod constant atenția și privirea către stimulul care le atrage cel mai mult.”

Mai mult de atât, pentru fiecare stil emoțional (Apropo, v-am trezit curiozitatea, nu? De câte ori nu ne-am întrebat de ce unii oameni nu sunt atenți la ceea ce zicem, de ce alții se înfurie repede sau de ce unele persoane au tendința să fie mai negativiste? ) există un test, astfel că poți afla cu ușurință (dar trebuie să fii și sincer) la cel pol al Dimensiunilor te afli. Asta te ajută să știi ce trebuie să îndrepți la tine (poate ți-ai dat seama că nu ești suficient de conștient de tine sau că ai o sensibilitatea scăzută la context), la final existând și niște sfaturi utile.

Dar asta nu e tot. Autorii descriu mai departe cum influențează meditația creierul uman – ei au făcut niște teste pe călugării budiști – studiind îndeaproape ce se întâmplă când un om este concentrat pe compasiune, empatie etc. De asemenea mai poți afla și ce se întâmplă cu persoanele care suferă de depresie, autism și alte câteva boli psihice.

Creierul și inteligența emoțională este o carte foarte utilă ce reunește rezumatul a ani de muncă de cercetare – date ce ne ajută să culegem cele mai bune informații pentru a jongla în societatea de zi cu zi.

Emilia Zăinel

Cartea Creierul și inteligența emoțională poate fi cumparata online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Origami, usor si distractiv

Next Article

Toate cartile la jumatate de pret. Doar azi, 9 septembrie

Related Posts

Total
0
Share