fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Un click, de Richard L. Brandt

Un clickPentru cei care preferă lectura de tip jurnalistic, cu ale ei repere „cine, ce, când, unde” etc, „Bookuria” vă propune Un click, relatarea fără multe artificii a unui succes de proporții planetare în lumea shopping-ului online, Amazon.com, și a omului din spatele legendei care se derulează sub ochii noștri, Jeff Bezos.

Și nu, nu este o privire în spatele draperiilor; și nu, nu este o încercare de a-l măsura, judeca, transpune în scenarii sau de a-l transforma în obiect de speculații pe unul dintre cei mai celebri contemporani. Este doar relatare corectă, seacă, obiectivă, a profilului unui om care are în cutia craniană aceeași cantitate de materie cenușie ca noi toți. Poate de aceea Un click depășește ecranul milioanelor de computere care intră în vria de a cumpăra de pe Amazon.com, atingând sfera altui înțeles al lui „click” – momentul în care același creier uman de găsit la toată specia îi transformă pe unii în Gates sau Bezos sau Zuckerberg…

Suntem fascinați de acești oameni și acest lucru transpare din însăși această temerară încercare de a „vorbi” fără patimă despre un om care înregistrează succesul mondial, întâietatea absolută. Și nu din perspectiva omului de familie sau șefului care este Bezos (și care ar putea lăsa cu gura căscată alt gen de cititori decât cei cărora li se adresează cartea), așadar nu prin prisma spațiilor în care este uman și lasă garda jos, ci din cea a industriei înaltei tehnologii, acolo unde, vrem-nu vrem, Bezos este „guru” pentru mulți. Dacă nu din alt motiv, cel puțin din cel că „povestea lui este povestea eCommerce”.

Și astfel ajung să beneficieze masiv din lectură și cei care nu sunt fani declarați ai șefului Amazon, ori chiar ai comerțului online: este vorba despre cei ce vor să știe încotro merge lumea aceasta care îi „duce” și pe ei, robi ai computerului sau nu. Pentru că povestea afecerii lui Bezos este cea a detectării magistrale a sensului în care merge societatea omenească; faptul că el a reușit nu-l vădește doar inspirat, ci și vizionar, unul dintre puținii care au îndreptat nava în direcția vântului și nu au pierdut vremea întrebându-se (steril) unde duce… Poate de aceea lectura curge lin, pentru că Un click îl arată pe Bezos nu ca pe un erou sau un supraom (nu v-ar veni să credeți în ce locuri mult mai puțin mediatizate se petrec eroismele…), ci ca pe un om al timpului său, care înainte de a o cârmi spre vânt a învățat totul despre „oceanul” numit comerț și despre propria „navă”, antreprenoriatul mileniului trei.

Toți cei care au 20-30 de ani și vin acasă la ora 17, trântindu-se pe canapele cu telecomanda în mână și spunând „ce obosit sunt!” pot avea surpriza unui boost de energie și de ambiție citind Un click și văzând că, până la urmă (aproape) totul se poate. În acest tablou măreț nu strică și meditația la un alt mesaj al cărții: pe Bezos și Amazon, până la urmă, noi ceilalți i-am făcut ceea ce sunt…

Cartea Un click, de Richard L. Brandt poate fi cumpărată cu reducere de la Elefant, eMAG sau Cărturești.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ai toată viaţa înainte

Tentaţiile şi inocenţa copilăriei (recenzie la cartea Ai toată viaţa înainte, de Romain Gary)

Next Article
Isteț de mic! Lumea animalelor

Isteț de mic! Lumea animalelor - 5 cărticele bilingve pentru copii cu doar 18 lei!

Related Posts

Total
0
Share